Γιατί και από πότε τρώμε μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού;
Ως γαστρονομικό έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έχει καθιερωθεί ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά – είναι δηλαδή το «πιάτο» της ημέρας- αν και υπάρχουν και συνταγές διαφορετικές .
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων
Για ποιoν λόγο όμως η παράδοση επέλεξε αυτό το ψάρι; Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι υπήρχε κάθε μέρα σχεδόν διαθέσιμο, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα -ορεινές και τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας που ήταν άλλωστε και οι πιο φτωχές – ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση. Και αυτό καθώς ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς φτηνά ως παστό προιόν και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, άρα ήταν και ασφαλές από πλευράς υγιεινής.
Διαβάστε περισσότερα στην Prionokordela.gr