Τρίτη και 13: Η ιστορία της μέρας που θεωρείται γρουσούζικη

Τρίτη και 13. Η σημερινή, δεν είναι μία ημέρα σαν όλες τις άλλες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι προληπτικοί και οι δεισιδαίμονες.

Τρίτη και 13
2'

Στην ουσία, πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους ισπανόφωνους λαούς.

Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους παραπάνω λαούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς, η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες, είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη και... το άθροισμα της χρονολογίας της Άλωσης βγαίνει 13 (1+4+5+3=13).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Οι υπόλοιποι μύθοι για την Τρίτη και 13

Το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12:

  • 12 είναι οι μήνες του χρόνου
  • 12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας
  • 12 είναι τα ζώδια

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β' πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου (12).

Επίσης, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου.

Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή