Το Savouir Vivre του κρασιού
Για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής...
1. Κάθε φορά που μεταφέρουμε ένα μπουκάλι κρασί από ένα σημείο σε κάποιο άλλο θα πρέπει οπωσδήποτε να το αφήσουμε σε πλήρη ηρεμία για 2 έως 4 εβδομάδες, ώστε να ξαναβρεί την ισορροπία του.
2. Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού είναι η εξής:
- για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ, η σωστή θερμοκρασία είναι 8 - 12 βαθμούς C.
- για τα λευκά γλυκά και αφρώδη, η σωστή θερμοκρασία είναι 8 - 9 βαθμούς C.
- για τα ερυθρά ελαφρά φρουτώδη, η σωστή θερμοκρασία είναι 12 - 16 βαθμούς C.
- για τα υπόλοιπα ερυθρά κρασιά παλαίωσης, η σωστή θερμοκρασία είναι 16 - 18 βαθμούς C (θερμοκρασία δωματίου).
3. Το ιδανικό ποτήρι σερβιρίσματος κρασιού πρέπει απαραιτήτως να είναι διάφανο, ώστε να επιτρέπει τη θέα του κρασιού, με λεπτό πόδι για να πιάνεται εύκολα, και να έχει μεγάλο άνοιγμα.
4. Το κρασί πρέπει να καταλαμβάνει μόνο τα 2/3 του ποτηριού. Ο υπόλοιπος χώρος που μένει κενός θα γεμίσει με το άρωμα του κρασιού.
5. Οταν στο τραπέζι μας θελήσουμε να σερβίρουμε παραπάνω από ένα κρασιά, η σωστή σειρά που πρέπει ν ακολουθήσουμε είναι η εξής:
- πρώτα τα λευκά και ύστερα τα ερυθρά.
- πρώτα τα ξηρά και ύστερα τα γλυκά.
- πρώτα τα φρέσκα κι έπειτα τα παλαιωμένα.
6. Το κρασί πρέπει να ανοίγεται τουλάχιστον μια ώρα πριν από το γεύμα, κυρίως ο ερυθρός οίνος, ώστε το οξυγόνο του αέρα να διευκολύνει την ανάπτυξη του μπουκέτου.
7. Οταν το ερυθρό παλαιωμένο κρασί μας παρουσιάσει ίζημα, πρέπει οπωσδήποτε να το βάλουμε σε καράφα, ώστε να μπορέσουμε να το απολαύσουμε χωρίς να αλλοιωθεί.