Μάθετε γιατί δεν μας δροσίζουν οι ανεμιστήρες
Τα κύματα της ζέστης που σαρώνουν τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα, διότι επανεμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει η παρήγορη παρουσία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, ο ανεμιστήρας μοιάζει ως η καλύτερη εναλλακτική λύση. Μερικοί επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι οι ανεμιστήρες μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να δροσιστούμε, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σε μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Library», διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εκ νέου τα υπάρχοντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων στη διάρκεια του καύσωνα.
Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, οι κοινοί ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα. Οταν τοποθετούνται μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, έλκουν δροσερό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του δωματίου όπου βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο αέρας έξω είναι δροσερός και όχι καυτός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η αποτελεσματικότητά τους φθίνει.
Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ύπαρξη ανεμιστήρα που «χτυπάει» το σώμα, συμβάλλει μάλλον στην περαιτέρω θέρμανσή του παρά στο δρόσισμα.
Οπως εξηγούν, στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες το να βρίσκεται κανείς στον δρόμο του κύματος καυτού αέρα που εκπέμπει ο ανεμιστήρας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη και τελικά να αρρωστήσουμε.
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι όταν ο θερμός αέρας χτυπάει το ζεστό σώμα, αυξάνεται ο ρυθμός της αφυδάτωσης και επέρχεται θερμική εξάντληση.