Η Αλεπότρυπα και ο μύθος του Άδη

Η αρχετυπική εικόνα για τον Άδη, τον Κάτω Κόσμο της ελληνικής μυθολογίας βρίσκεται στη Λακωνία.

Η Αλεπότρυπα και ο μύθος του Άδη
1'

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «livescience», η Αλεπότρυπα, που είναι μια τεράστια σπηλιά, πιθανώς ενέπνευσε το μύθο του Άδη.

Ανακαλύφθηκε το 1958 από έναν κυνηγό, ο οποίος όπως λέγεται ακολούθησε το σκύλο του και βρέθηκε μπροστά στη σπηλιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στέγαζε έναν από τους πιο παλιούς προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης. Όμως κάποια στιγμή κατέρρευσαν τα τοιχώματα του σπηλαίου από άγνωστη αιτία και καταπλάκωσαν όλους τους κατοίκους του υπόγειου οικισμού.

Ο κύριος θάλαμος του σπηλαίου έχει ύψοε 60 μέτρα και πλάτος 100 μέτρα. Συνολικά, το μήκος της Αλεπότρυπας είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Μάλιστα, μέσα υπάρχει και λίμνη, την οποία είχε εξερευνήσει ο Ζακ Κουστώ.

«Αν έχετε δει τον 'Άρχοντα των Δαχτυλιδιών' θα σας θυμίσει τα ορυχεία της Μόρια. Τόσο εντυπωσιακό είναι το σπήλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αρχαιολόγος Michael Galaty.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Αλεπότρυπα υπήρχε πριν από την Εποχή του Χαλκού, καθώς και ότι οι προϊστορικοί κάτοικοί της τη χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για καταφύγιο αλλά και για χώρο ταφής και τελετών. «Ήταν σαν προϊστορικός καθεδρικός ναός, ένας τόπος προσκυνήματος που έλκυε ανθρώπους από όλη την περιοχή».

Η είσοδός της υπολογίζεται ότι κατέρρευσε πριν από 5.000 χρόνια, ίσως εξαιτίας κάποιου σεισμού, θάβοντας ζωντανούς τους κατοίκους της.

Για τον Αμερικανό αρχαιολόγο, η Αλεπότρυπα ήταν η προϊστορική Πομπηία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή