Πώς να προλάβετε τους πορτοφολάδες!

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, όπου η χαλάρωση τείνει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι πιο εύκολο να πέσουμε θύματα διάφορων...επιτήδειων, που έχουν βάλει στόχο το πορτοφόλι μας, το κινητό μας ή ακόμα και το ρολόι μας και τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας. Είτε κινούμαστε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να διαπιστώσουμε ότι κάποιος... εξαφάνισε κάτι δικό μας.
3'

Ο Τζέιμς Φρίντμαν, κατ' επάγγελμα μάγος όπως εξηγεί, είναι ο πρώτος στον κόσμο που εξέδωσε έναν... οδηγό συμβουλών, ώστε να αποφύγετε όσο μπορείτε να βρεθείτε σε μια παρόμοια κατάσταση. Ξέχωρα από τις «συμβατικές» συμβουλές (π.χ. να μην παίρνουμε μαζί μας πολλά χρήματα ή να μην αφήνουμε ανοιχτή την τσάντα μας) υπάρχουν πλήθος άλλες που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες, αν τις προσέξουμε. Διευκρινίζουμε, βέβαια, ότι οι συμβουλές δεν αναφέρονται στους λεγόμενους «τσαντάκηδες», που προσπαθούν να αποσπάσουν αντικείμενα με τη βία, αλλά σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την έλλειψη προσοχής από μέρους μας για να «δράσουν».

Τσεκάρετε τους αγνώστους με τους οποίους είστε αναγκασμένοι να βρίσκεστε σε μικρό χώρο. Οι ουρές σε τουριστικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι οι πιο «επικίνδυνοι» τόποι για να σας κλέψουν. Φυσικά είναι αδύνατο να κρατήσετε σε απόσταση τους πάντες, οπότε καλύτερα να βρεθείτε δίπλα σε τουρίστες όπως εσείς, παρά σε ντόπιους. Εχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να πέσετε θύματα κλοπής.

Αν φοράτε ακριβό ρολόι και φοβάστε, κάθε μέρα τυλίγετε το κούμπωμα με ένα κομματάκι σελοτέιπ. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας το πάρουν, ακόμα κι αν προσπαθήσουν.

Τις «δύσκολες» στιγμές που θα πρέπει να κυκλοφορήσετε σε κόσμο (σε κάποιο παζάρι, χαζεύοντας τα μαγαζιά κτλ.) κι ενδεχομένως να στριμωχτείτε, είναι πολύ καλύτερο να κρατάτε στα χέρια σας ό,τι δεν θέλετε να σας πάρουν (πορτοφόλι, κινητό κτλ.) παρά να τα έχετε σε κάποια τσέπη ή τσάντα. Από το χέρι είναι πολύ δύσκολο να σας τα πάρουν, εκτός αν σας χτυπήσουν.

Αν είστε στην παραλία και θέλετε να ασφαλίσετε όσο το δυνατόν τα προσωπικά σας είδη, δέστε τα με σχοινάκι στο χερούλι της τσάντα σας! Κόψτε από πριν μερικά κομμάτια σχοινί (προτιμήστε αυτό για το άπλωμα των ρούχων, που είναι πολύ ανθεκτικό) δέστε τη μία άκρη στο χερούλι και την άλλη στον κρίκο των κλειδιών σας ή γύρω από το κινητό και το πορτοφόλι σας. Προφανώς δεν είναι 100% σίγουρη μέθοδος, αλλά ο επίδοξος πορτοφολάς βασίζεται στην ταχύτητά του για να πάρει κάτι. Αν δει ότι τα αντικείμενά σας είναι δεμένα κατά 99,9% θα τα αφήσει στην ησυχία τους και θα ψάξει για άλλο «θήραμα».

Εχετε τα πράγματά σας πάντα υπό οπτική επαφή. Αν κρατάτε τσάντα ή τσαντάκι, έχετέ το στο μπροστινό μέρος του σώματος. Όταν σας πλησιάζουν, καλύψτε το άνοιγμα με τους αγκώνες σας. Βάλτε όλα τα αντικείμενά σας σε μπροστινές τσέπες του παντελονιού και όχι στις πίσω. Αν περπατάτε χωρίς να κρατάτε κάτι, έχετε τα χέρια σας κοντά στις τσέπες που βρίσκονται τα τιμαλφή σας.

Αν έχετε τη συνήθεια να αφήνετε στο τραπέζι του καφέ τα αντικείμενά σας (γυαλιά, κινητό, κλειδιά κτλ.) μην το κάνετε στις διακοπές σας. Βάλτε τα μέσα στην τσάντα σας και έχετέ την πάντα υπό την επίβλεψή σας (μην την κρεμάτε στην «πλάτη» της καρέκλας). Αν,παρ' όλα αυτά, το έχετε κάνει και κάποιος άγνωστος πλησιάσει, απλώστε το χέρι σας και καλύψτε τα αντικείμενα. Είναι καλύτερο να σας κατηγορήσουν για αγένεια παρά να χάσετε πολύτιμα αντικείμενα και να τρέχετε στη συνέχεια.