Πόσο ψωμί μπορείτε να τρώτε κάνοντας δίαιτα
Για άλλους είναι η συνήθης «κλεψιά» μέσα στην ημέρα. Τι ισχύει όμως πραγματικά;
Το ψωμί αποτελεί μια πηγή υδατανθράκων στη διατροφή μας. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 50 – 55 % των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως. Κατά συνέπεια τρόφιμα που μας δίνουν υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, σαφέστατα και δεν απαγορεύονται.
Παρολαυτά, αποτελούν συστατικά που όταν απορροφώνται από τον οργανισμό εκκρίνεται μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Η ορμόνη αυτή είναι και ορεξιογόνος και λιπογόνος. Δηλαδή όταν τρώμε πολλούς υδατάνθρακες και δεν χορταίνουμε εύκολα, άρα θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα, και καθαρά ορμονικά δημιουργείται το υπόβαθρο για ευκολότερη αποθήκευση και δυσκολότερη κινητοποίηση του σωματικού μας λίπους.
Το συμπέρασμα είναι ότι κάνοντας μια δίαιτα δεν αποφεύγουμε το ψωμί και τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Μια φέτα ψωμί στο γεύμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας μέσος όρος, ωστόσο η ακριβής ποσότητα ψωμιού και γενικότερα υδατανθράκων στη δίαιτα καθορίζεται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι καλύτερο να τρώμε ψωμί ολικής αλέσεως, όχι λόγω θερμίδων, αλλά λόγω πιο ήπιας απορρόφησης των υδατανθράκων από τον οργανισμό μας.