Τι να προσέχετε όταν φτιάχνετε φρέσκους χυμούς

O καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε στη διατροφή σας τα ωμά φρούτα και λαχανικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας είναι οι χυμοί....
4'

Για πολλούς όμως από εσάς η κατανάλωση χυμών ίσως είναι μια καινούργια εμπειρία και σίγουρα θα έχετε πολλές απορίες.

Το να φτιάξετε φρέσκους χυμούς είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι φρούτα και λαχανικά υψηλής ποιότητας και ένας καλός αποχυμωτής.

Ωστόσο, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα, όπως:

• Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί με οργανικό τρόπο και δεν έχουν ραντιστεί με φάρμακα, ώστε να παρασκευάζετε όσο το δυνατόν πιο αγνούς χυμούς. Αν δεν βρίσκετε τέτοια προϊόντα, μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποχυμώσετε.

• Πριν από την αποχύμωση πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, κόβετε όποια σημεία είναι χαλασμένα και χτυπημένα ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση.

• Η φλούδα του πορτοκαλιού και αυτή του γκρέιπφρουτ περιέχουν μια τοξική ουσία και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Άλλωστε, οι φλούδες αυτές είναι πικρές, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τις αφαιρείτε πριν αποχυμώσετε τα φρούτα. Φροντίστε, όμως, να αφήνετε πάνω τη λευκή ψίχα της φλούδας, γιατί περιέχει πολύτιμα φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

• Τα τροπικά φρούτα, όπως το ακτινίδιο και η παπάγια, πρέπει να καθαρίζονται. Όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά μπορείτε να τα αποχυμώνετε με τη φλούδα (ακόμα και τα λεμόνια). Ωστόσο, αν τα προϊόντα είναι κερωμένα, είναι προτιμότερο να τα ξεφλουδίζετε.

Ναι και ‘Οχι

Μερικοί λένε ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται τα φρούτα με τα λαχανικά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Είναι ασφαλές να τα τρώει κανείς ταυτόχρονα;

ΝΑΙ και ΟΧΙ: Η θεωρία του συνδυασμού των τροφών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο λόγο. Μερικά άτομα, όπως εκείνα που υποφέρουν από προβλήματα πέψης, πολλαπλές αλλεργίες ή έντονη κόπωση, βλέπουν όντως ωφέλεια όταν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες. Πάντως, αν εσείς δεν παρατηρήσετε ενοχλητικά συμπτώματα (όπως αέρια, πόνους στο στομάχι ή φούσκωμα) όταν συνδυάζετε αυτές τις τροφές, αφήστε τη γεύση σας να σας οδηγήσει και κάνετε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν περισσότερο.

Πόσους χυμούς πρέπει να πίνω; Υπάρχει κίνδυνος να πιω μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση πρέπει;

ΟΧΙ: Συστήνεται να πίνετε αρκετά ποτήρια χυμού κάθε μέρα. Δύο έως τέσσερα ποτήρια, σε συνδυασμό με τα κανονικά γεύματα, συμπληρώνουν καλά τη διατροφή. Αν κάνετε νηστεία με χυμούς, θα πρέπει να πίνετε περισσότερα. Πίνετε χυμούς από πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, για να αυξήσετε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις θρεπτικές ουσίες που αφομοιώνει ο οργανισμός. Επίσης, οι χυμοί που πίνετε θα πρέπει να είναι μοιρασμένοι εξίσου ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να μην παίρνετε μεγάλες ποσότητες σακχάρων από τα φρούτα. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη που να έχει δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμών έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα την κοινή λογική και να μην το παρακάνετε.

Μπορούν να αποχυμώνονται όλα τα μέρη των φρούτων και των λαχανικών;

ΟΧΙ: Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ, για παράδειγμα, περιέχουν μια τοξική ουσία που δε συστήνεται να την πίνετε σε μεγάλες ποσότητες. Οι σπόροι του μήλου περιέχουν κάποια ποσότητα κυανίου και γι’ αυτό συστήνεται να τους αφαιρείτε από τον καρπό. Μην κάνετε χυμό από φύλλα καρότου ή ρήου, γιατί και αυτά περιέχουν μια τοξική ουσία. Τέλος, τα φύλλα του σέλινου συχνά έχουν πικρή γεύση, γι’ αυτό καλύτερα να τα αφαιρείτε.

Τα μωρά μπορούν να πίνουν χυμούς από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους;

ΟΧΙ: Στο διάστημα μεταξύ 6 και 9 μηνών, όταν το μωρό αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τη στερεά τροφή, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε χυμούς, αλλά έναν κάθε φορά και ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του παιδιάτρου σας.

Μην ξεχνάτε να αραιώνετε πάντα τους χυμούς που δίνετε στο μωρό, ανακατεύοντάς τους με ίση ποσότητα νερού.