Αμφισβητείται η γνησιότητα των “βιβλίων” για τον Ιησού!

Μερικοί ακαδημαϊκοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα των μεταλλικών...
2'

Μερικοί ακαδημαϊκοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα των μεταλλικών “βιβλίων” που ίσως εμπεριέχουν πληροφορίες για τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ιησού. Οι κώδικες είναι φτιαγμένοι από μόλυβδο και δεμένοι μεταξύ τους με μεταλλικό σύρμα, ενώ μερικοί είναι σφραγισμένοι.

Τα ευρήματα, ανακαλύφθηκαν πριν από πέντε χρόνια, από έναν βεδουίνο, και ίσως προέρχονται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ίσως ακόμα να αναφέρονται στην σταύρωση του Ιησού και την Ανάσταση του.

Αρκετοί ειδικοί επιστήμονες, έχουν εξετάσει τους κώδικες, συμπεριλαμβανομένης και της Μάργκαρετ Μπάρκερ, πρώην προέδρου της κοινότητας μελέτης της Παλαιάς Διαθήκης. Η Μπάρκερ είχε πρόσβαση σε φωτογραφίες που απεικονίζουν τους κώδικες και τις πλάκες, αλλά είναι επιφυλακτική ως προς την αυθεντικότητά τους.

Δύο δείγματα από τους κώδικες, εστάλησαν σε ένα εργαστήριο στη Βρετανία, όπου και εξετάστηκαν από τον Πίτερ Νορθόβερ, επικεφαλή μιας αρχαιολογικής ομάδας ειδικής στην επιστήμη των υλικών. Ο Νορθόβερ δήλωσε πως “η σύνθεσή τους είναι η ίδια με μια κατηγορία αρχαίου μόλυβδου.”

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, όμως, απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι γνήσια τα βιβλία.
Σύμφωνε με την Αρχή, οι κώδικες είναι ένα “μείγμα από ασυμβίβαστες περιόδους και στιλ, χωρίς καμία σύνδεση ή λογική. Τέτοια ευρήματα είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν σε χιλιάδες αγορές αρχαιοτήτων στην Ιορδανία καθώς και παντού στη Μέση Ανατολή.”

Ο καθηγητής της Σορβόννης, Αντρέ Λεμέρ, ειδικός στις αρχαίες επιγραφές, εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι η γραφή σε μερικούς από τους κώδικες, δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα και πως πρόκειται σαφώς για “ραφιναρισμένη απάτη.”

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι το μέταλλο θα μπορούσε να προέρχεται από ένα αρχαίο φέρετρο, ενώ τα μηνύματα να προστέθηκαν αργότερα.

Επιπλέον, ο Πίτερ Θόνεμαν, καθηγητής αρχαίας ιστορίας σε Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι κώδικες από μόλυβδο, είναι πλαστοί. Ο ίδιος έλαβε ένα email από τον Ντέιβιντ Έλκινγκτον, που μελετά τα ευρήματα, με το οποίο ο τελευταίος, ζητούσε τη γνώμη του σχετικά με τους κώδικες. Ο Θόνεμαν, μελέτησε φωτογραφίες και επισημαίνει πως η ελληνική γραφή στους κώδικες είναι λανθασμένη.

Πηγή: pyles.tv