Σαΐτια Μονεμβασιάς
Φημισμένη τόσο για την ομορφιά της όσο και για τις λιχουδιές της. Τα αμυγδαλωτά της περιοχής συγκαταλέγονται στους ωραιότερους ελληνικούς γλυκούς πειρασμούς!
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε όμως μια αλμυρή παραδοσιακή νοστιμιά, που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σας.
Τα παραδοσιακά Σαΐτια Μονεμβασιάς, τα αλμυρά πιτάκια.
Υλικά για τη ζύμη
750 γραμ. αλεύρι για φύλλο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300 γραμ. χλιαρό νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
500 γραμ. κατσικίσιο τυρί
1 κιλό σπανάκι
1 μαρούλι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ματσάκι άνηθο
150γραμμ. Λάδι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα διάστασης περίπου 70*70εκ. Κόβουμε τα 3 φύλλα σε σχήμα σταυρού ώστε να δημιουργήσει το καθένα 4 κομμάτια.
Ανακατεύουμε τα χορταρικά με το τυρί και το λάδι. Βάζουμε 1/12 από το μείγμα της γέμισης πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου και το διπλώνουμε εσωκλείο- ντας τη γέμιση. Για περισσότερη ευκολία, και για να μην διαλύσει το σαίτι, πριν το γεμίσετε τοποθετείστε το κάθε κομμάτι φύλλου πάνω σε ένα πιάτο και όταν έρθει η ώρα να το ψήσετε απλά αναποδογυρίζετε το πιάτο στην πλάκα ή στο τηγάνι.
Τα σαίτια πρέπει να ψηθούν αμέσως μόλις φτιαχτούν. Το ιδανικό ψήσιμο γίνεται σε καυτή μεταλλική πλάκα που ξεροψήνει τη λεπτή ζύμη και λιώνει τη γέμιση. Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε τα σαίτια μας 4-6 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Το φύλλο πρέπει να είναι τόσο λεπτό ώστε να διακρίνονται τα υλικά της γέμισης.
Διαβάστε επίσης: