Γνωρίστε το ξινόγαλα Θράκης!
Το ξινόγαλα Θράκης (ή αριάνι όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι) είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παραδοσιακά παράγεται από φρέσκο γάλα προβάτου, το οποίο παραμένει ερμητικά κλεισμένο σε πήλινα δοχεία.
Σήμερα πάντως πολλές γαλακτοβιομηχανίες διακινούν πλέον στην αγορά και ξινόγαλο παρασκευασμένο από ημιαποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας και καλλιέργεια γιαουρτιού.
Το ξινόγαλα, όπως αντιλαμβάνεται κανείς ήδη από το όνομά του, έχει μια ελαφρά ξινούτσικη γεύση, που θυμίζει αυτή του γιαουρτιού. Είναι όμως ρευστό σαν το γάλα, μόνο που αν το αφήσετε λίγη ώρα στο ποτήρι -τουλάχιστον το σπιτικό- σχηματίζει μια κίτρινη λιπώδη κρούστα στην επιφάνειά του.
Το ξινόγαλα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού, βοηθά στην πέψη, βελτιώνει όπως και το γιαούρτι τη χλωρίδα του εντέρου και διατηρεί το πεπτικό σύστημα σε καλή κατάσταση. Παραδοσιακές χρήσεις του ξινογάλακτος στη μαγειρική είναι κυρίως στο να «ση- κώσει» τη γεύση του τραχανά ή του πλι- γουριού.