Η απόλυτη Σιφνέικη Ρεβιθάδα
Υλικά
ρεβίθια: 500 γρ.
κρεμμύδια ξερά: 2 κομμένα σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
δάφνη: 2 φύλλα
σόδα μαγειρική: λίγη, για το μούλιασμα
αλεύρι: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό στο οποίο έχετε διαλύσει λίγη σόδα, για 8 ώρες τουλάχιστον. Τα ξεπλένετε, τα στραγγίζετε και τα τρίβετε για να φύγουν οι φλούδες τους.
Αδειάζεται μέσα σε πήλινο σκεύος με καπάκι τα ρεβίθια και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Ρίχνετε νερό τόσο όσο να σκεπαστούν καλά τα ρεβίθια και να περισσεύει νερό από πάνω τουλάχιστον 4 εκατοστά.
Κλείνετε με το καπάκι και σφραγίζετε με ζυμάρι που φτιάχνετε ως εξής: σε ένα μπολ αναμειγνύεται αλεύρι και νερό ώστε να πάρετε μια πολύ μαλακή ζύμη, την οποία απλώνετε γύρω από το καπάκι του πήλινου τσουκαλιού για να μη διαφεύγει καθόλου ο ατμός.
Βάζετε το πήλινο σκεύος στο φούρνο και ψήνετε στους 200 °C για 15' - 20'. Κατόπιν χαμηλώνετε τη φωτιά στους 140 - 150 °C και ψήνετε το φαγητό για 5-6 ώρες ακόμη.
Διαβάστε επίσης:
Αφράτες, αλμυρές τηγανίτες με πουρέ πατάτας, τσένταρ και μπέικον!