Ο Χίτλερ και το σχέδιο κατάληψης της Ελλάδας

Τον Δεκέμβριο του 1940, μετά και την οριστική απόφαση του Φράνκο να μην επιτρέψει την διέλευση γερμανικών δυνάμεων μέσα από το ισπανικό έδαφος, προς κατάληψη του Γιβραλτάρ, ο Χίτλερ περιόρισε τον σχεδιασμό του στην Αν. Μεσόγειο, έχοντας ως στόχο πρώτα την κατάληψη της Ελλάδας και μετά την κατάληψη του Σουέζ.

Ο Χίτλερ και το σχέδιο κατάληψης της Ελλάδας
1'

Στις 13 Δεκεμβρίου το σχέδιο επίθεσης κατά της Ελλάδας έλαβε την τελική του μορφή και ονομάστηκε Επιχείρηση «Μαρίτα» (Κατευθυντήριος Οδηγία αριθμός 20).

Το έγγραφο αυτό είχε μόνο 12 αποδέκτες. Αναφερόταν δε σε αυτό οι εξής βασικές γραμμές :

1) Τα αποτελέσματα των εν Αλβανία μαχών δεν είναι ακόμα αποφασιστικά. Λόγω της κατάστασης στην Αλβανία είναι μάλλον αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η βρετανική απόπειρα προς δημιουργία αεροπορικών βάσεων σε ένα νέο βαλκανικό μέτωπο, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο τόσο για την Ιταλία, όσο και για τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές. Ως εκ τούτου πρόθεσή μου είναι :
α) να συγκεντρώσω εντός των επόμενων μηνών μια βαθμιαία αυξανόμενη δύναμη στη Ρουμανία,
β) μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, πιθανώς τον Μάρτιο, να στείλω τη δύναμη αυτή να καταλάβει τις ακτές του Βόρειο Αιγαίου, μέσω Βουλγαρίας και αν υπάρχει ανάγκη ολόκληρης της Ελλάδας. Η Βουλγαρική υποστήριξη είναι αναμενόμενη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Παντελή Καρύκα στο www.hellasforce.gr.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή