Το εθνικό μας φαγητό – Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Το «εθνικό», αλλά παράλληλα και παραδοσιακό πιάτο για την ημέρα του Ευαγγελισμού είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά.
Από εκκλησιαστικής άποψης, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέψει στους πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι.
Αυτές οι δύο μέρες είναι η 25η Μάρτιου (του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και την Κυριακή των Βαΐων που δεν έχει σταθερή ημερομηνία.
Γιατί όμως… μπακαλιάρο;
Ο παστός μπακαλιάρος ήταν πάντα η πιο οικονομική λύση από άποψη ψαριού στο ελληνικό τραπέζι.
Παράλληλα οι πιστοί ξέρουν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα, στα πιο απομακρυσμένα χωριά της επικρατείας.