Πάρνωνας: Μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών
Σύμφωνα με τη διάταξη του Δασαρχείου Κυνουρίας, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών, ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος – Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.
Το όρος Πάρνωνα φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία άγριων φυτών. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 900-1000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 125 ανήκουν στην κατηγορία ενδημικών της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία 7 αποκλειστικά ενδημικών του Πάρνωνα. Τα περισσότερα από τα ενδημικά, 4 σε αριθμό, απαντώνται στην κορυφή του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα). Ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή του Πάρνωνα είναι το ενδημικό της Ανατολικής Πελοποννήσου (Πάρνωνας- Ταΰγετος) Sideritis clandestina subsp. clandestina (Τσάι του βουνού), του οποίου η περιοχή εξάπλωσης έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που υφίσταται, από την αλόγιστη συλλογή και παράνομη εμπορία του. Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα, από τον άνθρωπο, αρωματικά φυτά του Πάρνωνα, όπως η ρίγανη (Origanum vulgare), η μαντζουράνα (Origanum majorana), δίκταμο (Origanum scabrum) κ.α.