Αν ψάχνετε δουλειά μην κάνετε αυτά τα λάθη!
1. Αρκούνται στην ενημέρωση λίγων και συνήθως φίλων τους ότι ψάχνουν για δουλειά. Καλύτερα να "γίνουν ορατοί" και να "εμφανιστούν" στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας, ώστε να μην περιμένουν για πολύ και έτσι θα αποφύγουν εκτός από το οικονομικό κόστος και το ψυχολογικό. Μπορούν να δημοσιεύσουν και αναρτήσουν το βιογραφικό τους στην ιστοσελίδα www.anadeixi.gr/ ergasia, της εταιρείας επιλογής προσωπικού ΑΝΑΔΕΙΞΗ ώστε να το βλέπουν καθημερινά 180.000 διαφορετικοί εργοδότες σε όλη την Ελλάδα!
2. Χρησιμοποιούν ένα βιογραφικό πρόχειρα φτιαγμένο, που δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των μελλοντικών εργοδοτών (ο μέσος εργοδότης παραλαμβάνει 500 βιογραφικά για μια θέση εργασίας!)
3. Δεν συντάσσουν την κατάλληλη συνοδευτική επιστολή στην οποία θα πρέπει να εμφανίζεται το προσωπικό ενδιαφέρον και η επαγγελματική στόχευση του υποψήφιου (ο εργοδότης θέλει να δει το προσωπικό στίγμα του υποψήφιου, αποτυπωμένο σε μερικές παραγράφους που περιλαμβάνει η συνοδευτική επιστολή και όχι γενικόλογα)
4. Κάνουν ελλιπή χαρτογράφηση της αγοράς και έχουν άγνοια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους (εστίαση κυρίως στις γνωστές και πολυεθνικές εταιρείες και τράπεζες που λαμβάνουν και τεράστιο όγκο βιογραφικών)
5. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις κλίσεις, την προσωπικότητα και τις δεξιότητες τους καθώς και τα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν καλύτερα με το πτυχίο τους και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει
6. Υπάρχει απουσία επαγγελματισμού στην εμφάνιση και συμπεριφορά (πρόχειρο ντύσιμο, αργοπορία χωρίς ενημέρωση, κακή γλώσσα σώματος κλπ)
7. Δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση σχετικά με την εταιρεία που τους προσκαλεί σε συνέντευξη (αντικείμενο εργασίας, στόχοι, επιχειρηματικά σχέδια κλπ)
8. Αυτοσχεδιάζουν στην διάρκεια της συνέντευξης και δεν πείθουν με τις απαντήσεις τους (πως θα ξεπεράσουν το εμπόδιο της έλλειψης προϋπηρεσίας, πως θα πείσουν ότι μπορούν να προσφέρουν και όχι ότι θέλουν να μάθουν κλπ)
9. Έχουν άγνοια των τεστ (ψυχομετρικά, προσωπικότητας, δεξιοτήτων κλπ) που εφαρμόζουν πολλές εταιρείες προκειμένου να επιλέξουν μέσα από έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων με κοινά προσόντα (πτυχίο ΑΕΙ, Αγγλικά, υπολογιστές, έλλειψη σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας)
10. Δεν απευθύνονται σε ειδικούς συμβούλους της αγοράς εργασίας που μπορούν να τους προσφέρουν την εξειδίκευση τους (η ΑΝΑΔΕΙΞΗ μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο βιογραφικό και την κατάλληλη συνοδευτική επιστολή, και να προετοιμάσει για την συνέντευξη με ένα μικρό τίμημα) και αυτοσχεδιάζουν στις κινήσεις τους, ενώ μπορούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους!Του Κωνσταντίνου Παπαχατζή*
*Ο κ. Παπαχατζής είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων ΑΝΑΔΕΙΞΗ και δημιουργός της μεγαλύτερης "Τράπεζας Βιογραφικών υποψήφιων εργαζομένων".
Πηγή: antistrofa.gr