Όσο μεγαλώνουμε... κονταίνουμε - Πόσους πόντους χάνουμε;
Κατά μέσο όρο κονταίνουμε 1,2 εκατοστά ανά δεκαετία
Πολλές φορές ακούμε τους μεγαλύτερους να μας λένε «τώρα που γέρασα μπήκα» και αυτό όντως ισχύει αλλά πόσο θα κονταίνουμε τελικά;
Νέα έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν ύψος από την ηλικία των 30 ετών μέχρι τα 70. Ακόμα μία φορά οι άνδρες είναι ευνοούμενοι, αφού χάνουν μόνο 2,5 εκατοστά ύψους σε αντίθεση με τις γυναίκες, που χάνουν 5 εκατοστά. Αν και η μείωση του αναστήματος μπορεί αρχικά να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, παρόλα αυτά τα ρούχα προδίδουν!
Σύμφωνα με την έρευνα, μετά το 40ο έτος της ηλικίας και τα δύο φύλα μπαίνουν σε μια βραδεία αλλά σταθερή μείωση του αναστήματος τους, η οποία υπολογίζεται κατά ένα εκατοστό σε κάθε δεκαετία ζωής τους. Η πιο γρήγορη απώλεια ύψους επιφυλάσσει και νέα προβλήματα υγείας με πρώτα τα κατάγματα στα οστά του ισχίου.
Η ιατρική εξήγηση στη συρρίκνωση μας είναι οι δίσκοι στη μέση μας, οι οποίοι μοιάζουν με ζελέ. Με την πάροδο του χρόνου συμπιέζονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να μας κλέβουν κάποια εκατοστά από το ύψος μας.
Ο Ντέιβιντ Ρούμπεν, υπεύθυνος γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, εξηγεί στον Ερικ Ναγκούρνι των «New York Times»: «Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι ανάμεσα στους 24 σπονδύλους, που περιγράφονται και ως ελαστικό μαξιλαράκι, φθείρονται και αδυνατίζουν, κι έτσι συμπιέζεται η σπονδυλική στήλη». Σκεφτείτε τους δίσκους σαν ένα ντόνατ.
Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι πιο σκληρό, αλλά το εσωτερικό τους είναι υγρό. Το 88% του υγρού αυτού είναι νερό και τα υπόλοιπα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Ο δίσκος αυτός αποτελεί το 33% του μήκους της σπονδυλικής στήλης. Αν το νερό χαθεί από το εσωτερικό του, κάτι που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σωστής κίνησης και άσκησης, τότε αυτόματα κονταίνουμε.
«Η οστεοπόρωση επίσης εντείνει το πρόβλημα. Κι όσοι δεν έχουν αρκετό ασβέστιο, παθαίνουν εύκολα σπονδυλικά κατάγματα, τα οποία μπορεί και να μην καταλάβουν», συνεχίζει ο κ. Ρούμπεν.
Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, που είναι ορατή σε αρκετούς ηλικιωμένους. Οταν είναι πολύ έντονη, ονομάζεται υπερκύφωση. Το φαινόμενο βέβαια, παρατηρείται ακόμα και σε άτομα χωρίς οστεοπόρωση, λόγω απώλειας μυϊκής μάζας και γράμμωσης, ειδικά σε βασικούς μυς όπως οι κοιλιακοί, που στηρίζουν τη μέση και κατ' επέκταση ολόκληρο το σώμα.
Πως θα περιορίσουμε την απώλεια ύψους:
Με συστηματική γυμναστική βασισμένη στη μυϊκή ενδυνάμωση και τη σωστή στάση του κορμού. Ακόμα, μια σωστή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ λειτουργούν βοηθητικά.