Αντισύλληψη στην εφηβεία - Το δικό σου παιδί προσέχει;

Είναι γεγονός, ότι η σεξουαλική ζωή των νέων ξεκινά πολύ νωρίτερα από ότι παλαιότερα.
3'

Στη χώρα μας οι μισές έφηβες αρχίζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα σε ηλικία 17 ετών, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Τα νούμερα αυτά υπογραμμίζουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειοψηφία αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την προστασία γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας. Στην Ελλάδα, μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις τεχνητές εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών! Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης.

Επιπλέον, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους εφήβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία, ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%. Παράλληλα, άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας…

Πώς μπορεί να ενημερωθεί το παιδί σου;

Η οικογένεια και το σχολείο θεωρούνται οι κύριοι φορείς κοινωνικοποίησης που υποτίθεται πως πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά γύρω από κάθε σημαντικό ζήτημα που μπορεί να τους απασχολεί, πόσο μάλλον γύρω από θέματα πρόληψης και προστασίας της σωματικής τους υγείας. Ακόμη όμως και σήμερα, η χώρα μας δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Δεν υπάρχει μάθημα στο οποίο οι νέοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις επιλογές τους, καθώς και για ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ αρκετές φορές οι καθηγητές δεν είναι καταρτισμένοι για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους μαθητές που έχουν δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα. Παράλληλα, οι έφηβοι δεν νιώθουν άνετα να συζητήσουν με τους γονείς τους θέματα που αφορούν στην σεξουαλική τους ζωή και στην αντισύλληψη.

Έτσι, τις περισσότερες φορές τα παιδιά ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα υπάρχει ένα έγκυρο site στο οποίο κάθε νέος μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την αντισύλληψη και να γνωρίσει πώς θα προστατευθεί. Στο www.prosexo.gr, τη νέα σελίδα υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας, κάθε έφηβος μπορεί να λύσει τις απορίες του και να επιλέξει τη μέθοδο αντισύλληψης που είναι κατάλληλη για εκείνον.

Έτσι, εύκολα και γρήγορα οι νέοι μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν στη σωματική και στη συναισθηματική τους υγεία και να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν σε ένα site που «μιλάει» τη γλώσσα τους. Η γνώση είναι δύναμη και το www.prosexo.gr είναι ένα ισχυρό όπλο απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Εσύ το έδειξες στο παιδί σου;