Αυτό το βίντεο αποδεικνύει ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το αληθινό
Είναι γεγονός πως η τεχνολογία έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και αυτό μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό, αν απλά παρακολουθήσει κάποιος την καθημερινότητα ενός παιδιού σήμερα.
Διαδίκτυο, υπολογιστές, laptop, tablet, κινητά και τηλεοράσεις βρίσκονται παντού και τα παιδιά της σύγχρονης εποχής, είναι κάτι παραπάνω από εξοικειωμένα μαζί τους. Όσο θετικό κι αν φαντάζει αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το αληθινό, για αυτό άλλωστε πολλοί γονείς ανησυχούν για την «εισβολή» της τεχνολογίας στις ζωές των μικρών τους. Άραγε, για πόσο ακόμη μπορούν τα παιδιά να ζουν, να αποκτούν «εμπειρίες» και να μαθαίνουν πάνω από μια οθόνη;
Η αλήθεια είναι πως η επαφή με τη φύση, το παιχνίδι με τα ζώα, η μάθηση μέσα από εμπειρίες αληθινές, δεν συγκρίνονται με την παρακολούθηση εικόνων ή -για παράδειγμα- ενός ντοκιμαντέρ μέσα από έναν υπολογιστή!
Αφορμή για να μοιραστούμε μαζί σας αυτό το άρθρο στάθηκε ένα βίντεο που παρακολουθήσαμε πριν από μερικές ημέρες στο Διαδίκτυο και το οποίο μας συγκίνησε και την ίδια ώρα, μας προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό. Δεν πρόκειται για εικόνες που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά για ένα βίντεο που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, αφού σε αυτό «πρωταγωνιστούν» Έλληνες μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού και μερικοί αξιαγάπητοι… λεμούριοι από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «πείραμα» που αποδεικνύει περίτρανα ότι τα παιδιά έχουν άμεση και πραγματική ανάγκη για επαφή με τη φύση και κυρίως, ότι μέσα από εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να μάθουν, να διασκεδάσουν, να αθληθούν και την ίδια ώρα, να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.
Τίποτα δεν συγκρίνεται με το αληθινό και αυτό το κατάλαβαν οι λιλιπούτειοι μαθητές οι οποίοι παρακολούθησαν στη σχολική τους αίθουσα μια σειρά από εικόνες, αλλά και ένα βίντεο για τους αξιαγάπητους λεμούριους, μέσα από ένα tablet και έναν βιντεοπροτζέκτορα, αντίστοιχα. Στην αρχή, οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν ενθουσιώδεις. Κάποιοι μαθητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα ζωάκια των φωτογραφιών, ενώ άλλοι, αδυνατώντας να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα, κατέληξαν σε μερικές… ξεκαρδιστικές υποθέσεις. Ωστόσο, λίγα λεπτά αφότου άρχισαν να παρακολουθούν το βίντεο, οι μαθητές έχασαν το ενδιαφέρον τους. Όσο μεγάλη κι αν ήταν η περιέργειά τους για τους λεμούριους, η «επαφή» που είχαν μαζί τους μέσα από τις… οθόνες, δεν ήταν αρκετή για να «κερδίσει» την προσοχή τους και φυσικά, να τους κάνει να θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτά τα ζωάκια.
Την επόμενη ημέρα, λοιπόν, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τα παιδιά. Όλη η τάξη θα πήγαινε μια εκδρομή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για να δει από κοντά τους λεμούριους και να μάθει τα πάντα για το ζωικό βασίλειο, σε μια πράσινη «όαση» εντός της Αττικής.
Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά έπαιξαν με τους λεμούριους, ενθουσιάστηκαν, έτρεξαν, γέλασαν με την καρδιά τους και είδαν από κοντά πώς ζουν αυτά τα ζώα, με τι τρέφονται και κυρίως, τι είναι τα πλάσματα αυτά που μέχρι τη μέρα εκείνη είχαν δει μόνο μέσα από μια οθόνη. Πληροφορίες ουσιαστικές και εικόνες μοναδικές που θα μείνουν για πολλά χρόνια χαραγμένες στη μνήμη τους διότι πολύ απλά, τίποτε δεν συγκρίνεται με τις αληθινές εμπειρίες.
Ο ενθουσιασμός των παιδιών μπορεί να γίνει αγάπη για τα ζώα και τη Φύση και μέσα από την επαφή τους με το ζωικό βασίλειο, τα παιδιά θα μάθουν πώς πρέπει να φέρονται στα ζώα και κυρίως, τι κινδύνους αντιμετωπίζουν. Κάπως έτσι το μέλλον θα γίνει καλύτερο για όλους μας.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως το αληθινό κέρδισε με μεγάλη διαφορά, όπως φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να έρθουν ξανά σε επαφή με τη Φύση, να αρχίσουν να μαθαίνουν και εκτός της σχολικής αίθουσας, να αφήσουν για λίγο τα tablet και τους υπολογιστές και να βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις μια ολοκληρωμένη, εκπαιδευτική εμπειρία.
Το βίντεο μας έμαθε πολλά αλλά ακόμη περισσότερα μπορεί να μας μάθει το Αττικό Πάρκο, ένα πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Με έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα και 2.000 ζώα (209 διαφορετικά είδη πουλιών, 60 είδη θηλαστικών, 40 είδη ερπετών από όλο τον πλανήτη), μια επίσκεψη στον ξεχωριστό αυτόν προορισμό, αποτελεί αναμφισβήτητα μια αξέχαστη εμπειρία για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας!