Λεπτά, αδύναμα μαλλιά; Υπάρχει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να νικήσεις τη γυναικεία τριχόπτωση!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τη μεταμόσχευση μαλλιών για να λύσουν το πρόβλημα των λεπτών μαλλιών ή της αραίωσης που αντιμετωπίζουν. Είναι, τελικά, η μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες το ίδιο αποτελεσματική, όπως και στους άνδρες;
Στις γυναίκες, όταν το πρόβλημα της αραίωσης και των λεπτών μαλλιών είναι εμφανές, η θεραπεία με laser χαμηλής συχνότητας (Low Level Laser Therapy, LLLT) δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε νεαρές, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες
Πηγή: Anastasakis Hair Clinic
11'

Για να βρούμε απάντηση στα ερωτήματά μας, απευθυνθήκαμε στον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, MD, PhD, Diplomate και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgeons (ABHRS), καθώς και μέλος της International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS).

Γιατρέ μου, ποιοι είναι οι λόγοι εξαιτίας των οποίων αρκετές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους γίνονται ολοένα πιο λεπτά και αδύναμα;

Όσο πολυσύνθετες υπάρξεις είναι οι γυναίκες, τόσο σύνθετοι είναι και οι λόγοι που οδηγούν στο να αδυνατίζουν ή χάνουν τα μαλλιά τους! Ενώ, για παράδειγμα, στους 100 άνδρες με τριχόπτωση, οι 98 χάνουν μαλλιά λόγω της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (κοινή φαλάκρα), στις γυναίκες δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και αυτό διότι, η Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ) είναι μεν μια συχνή αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες, που συχνά μάλιστα συνυπάρχουν! Συνεπώς, υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών στις οποίες η τριχόπτωση ή τα πολύ λεπτά μαλλιά οφείλονται σε πολλούς λόγους ταυτόχρονα. Οι κύριες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα γυναικεία μαλλιά είναι:

  • Έλλειψη σιδήρου και αναιμία
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Παθήσεις των ωοθηκών
  • Απώλεια βάρους και διατροφικές διαταραχές
  • Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά, κλπ)
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Τριχοτιλλομανία
  • Αλωπεκία εξ έλξεως
  • Ουλωτική αλωπεκία
  • Εποχική τριχόπτωση

Επίσης, τα μαλλιά μιας γυναίκας μπορεί να επηρεαστούν πολύ από τις έντονες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, καθώς και μετά την εμμηνόπαυση.

Συνεπώς, όταν μια γυναίκα έρχεται στον ιατρό και αναφέρει πως τα μαλλιά της πλέον είναι πολύ αδύναμα και λεπτά ή ότι έχει έντονη τριχόπτωση, ο ιατρός πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή την ασθενή και να βρει την αιτία της τριχόπτωσης, που συχνά μπορεί να είναι πολλαπλή.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα που έχει λεπτά, αδύναμα μαλλιά;

Αρχικά θα πρέπει να συμβουλευθεί έναν δερματολόγο ή έναν εξειδικευμένο χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών. Μετά από ενδελεχή φυσική εξέταση, πλήρες οικογενειακό ιστορικό, ψηφιακή δερματοσκόπηση και συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις, θα προτείνει την καλύτερη λύση, για να αποκτήσει και πάλι μαλλιά πυκνά και με όγκο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποιο συστημικό πρόβλημα που προκαλεί τη λέπτυνση των μαλλιών και την τριχόπτωση. Αν μια γυναίκα έχει έντονη τριχόπτωση και ταυτόχρονα έχει έλλειψη Σιδήρου, θα πρέπει πρώτα να πάρει την κατάλληλη αγωγή για να επανέλθει ο Σίδηρος και η Φερριτίνη (αποθήκες Σιδήρου) στις επιθυμητές τιμές (πολύ υψηλότερες από αυτές που θεωρούνται «φυσιολογικές»!) και μετά -αν δεν αλλάξει η εικόνα των μαλλιών- να προχωρήσει σε υπόλοιπες λύσεις.

Σε μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες θα προχωρήσουμε σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σε γυναίκες που, ενώ διορθώθηκε το προηγούμενο πρόβλημα υγείας που προκαλούσε τριχόπτωση και έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν έχει αλλάξει η εικόνα των μαλλιών τους. Μια άλλη περίπτωση είναι οι γυναίκες που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου σε οποιαδήποτε εγκεκριμένη τριχογενετική αγωγή.

Υπάρχει, δηλαδή, κάποια εγκεκριμένη θεραπεία που να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, ώστε να μη χρειαστεί μια γυναίκα να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών;

Όπως είπαμε, πρώτα αντιμετωπίζουμε την αιτία «του κακού» – από τη στιγμή που οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Σε δεύτερη φάση, αυτό που προτείνω κι εγώ στις γυναίκες που με επισκέπτονται, είναι η έναρξη κάποιας εγκεκριμένης αγωγής. Για τις γυναίκες με τριχόπτωση είναι εγκεκριμένη η χρήση της φαρμακευτικής ουσίας Μινοξιδίλη και η θεραπεία με laser χαμηλής συχνότητας (Low Level Laser Therapy, LLLT). Η ουσία Φιναστερίδη, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στους άνδρες, απαγορεύεται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, διότι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση του εμβρύου, όταν η γυναίκα μείνει έγκυος.

Εσείς ποια θωρείτε την καλύτερη θεραπεία για τη γυναικεία τριχόπτωση;

Δεν έχω καμία προτίμηση. Και οι 2 αγωγές είναι αποτελεσματικές και εγκεκριμένες για αυτόν ακριβώς το λόγο, την υψηλή τους αποτελεσματικότητα. Απλώς, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη φιλικότητα στη χρήση και τις πιθανές παρενέργειες.

Οι συχνές παρενέργειες της Μινοξιδίλης στις γυναίκες είναι ο τοπικός ερεθισμός, η «λαδωμένη» εικόνα των μαλλιών και η υπερτρίχωση σε μάγουλα, φαβορίτες ή μουστάκι. Αντίθετα, η θεραπεία LLLT είναι απόλυτα ασφαλής, δεν εμφανίζει παρενέργειες και έχει θεαματικά αποτελέσματα σε γυναίκες με λεπτά μαλλιά.

Εδώ είναι χρήσιμο να τεθεί μια σημαντική παράμετρος. Επειδή ακριβώς η θεραπεία LLLT δεν έχει παρενέργειες και δεν «χαλάει» την εικόνα των μαλλιών, οι ασθενείς συμμορφώνονται στη θεραπεία, την κάνουν όπως πρέπει και τελικά έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, μια θεραπεία που τις ταλαιπωρεί και τις κουράζει, ακόμα και αν είναι αποτελεσματική «στα χαρτιά», τελικά οι περισσότερες γυναίκες δεν θα την ολοκληρώσουν.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να «καμουφλάρει» τα λεπτά μαλλιά και την αραίωση μια γυναίκα;

Η ερώτησή σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Προσωρινή κάλυψη σίγουρα μπορούν να της προσφέρουν διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν και δίνουν μια προσωρινή εικόνα πυκνότητας για λίγες ώρες.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουμε την επιλογή του SMP ή Scalp Micropigmentation. Είναι μια προηγμένη μέθοδος δερματοστιξίας του τριχωτού που γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και την εφαρμογή τεχνικών για την έγχυση ειδικών χρωστικών ουσιών ιατρικής πιστοποίησης στο τριχωτό. Στόχος του SMP είναι να δημιουργήσει την εικόνα απόλυτα φυσικής πυκνότητας και κάλυψης στις περιοχές που εφαρμόζεται, χωρίς βέβαια αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Ειδικά στις γυναίκες, η τεχνική SMP HD™ (Hair Density) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα! Χρησιμοποιείται σε περιοχές με αραιά μαλλιά προκειμένου να δώσει την εικόνα μεγαλύτερης κάλυψης. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα αραιά και λεπτά μαλλιά και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια απόλυτα πυκνή και απόλυτα φυσική εικόνα των μαλλιών.

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικείας αραίωσης στις οποίες έγινε εφαρμογή SMP με στόχο την εικόνα απόλυτα φυσικής πυκνότητας και κάλυψηςΠηγή: προσωπικό αρχείο Dr. Αναστασάκη, photo courtesy of Dr. Sara Wasserbauer, MD

Σε γυναίκες που έχουν διάχυτη αραίωση σε όλο το κεφάλι και δεν είναι κατάλληλες υποψήφιες για Μεταμόσχευση Μαλλιών λόγω ανεπαρκούς (αραιής) δότριας περιοχής είναι η πλέον συνιστώμενη λύση.

Αλλά και σε περιστατικά γυναικών που έχουν μεγάλη πυκνότητα μαλλιών -με πολύ λεπτή τρίχα και κατά συνέπεια τα μαλλιά τους φαίνονται αραιά, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να καλύψουν την αραίωση αυτή.

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι κατάλληλα για Μεταμόσχευση Μαλλιών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν βλάβες στα ευαίσθητα, λεπτά τριχοθυλάκια της λήπτριας περιοχής. Με το SMP, όμως, είναι πλέον εφικτό να δημιουργήσουμε μια εικόνα υψηλής πυκνότητας των μαλλιών.

Σε ποιες περιπτώσεις, τελικά, μπορεί να κάνει μια γυναίκα μεταμόσχευση μαλλιών ;

Οι γυναίκες σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζουν εντελώς άδεια σημεία στο κεφάλι, αντίθετα με τους άνδρες, αλλά τα μαλλιά τους γίνονται πιο λεπτά και αραιώνουν σε όλο το κεφάλι. Επιπρόσθετα, σε αντιδιαστολή με τους άνδρες που χάνουν μαλλιά μπροστά (hairline) και στους κροτάφους ή και στην κορυφή, οι γυναίκες σχεδόν πάντοτε διατηρούν κανονικό hairline και αραιώνουν από λίγο έως πολύ στο πάνω μέρος, στη χωρίστρα.

Αν, λοιπόν, τα μαλλιά μιας γυναίκας είναι τόσο αραιά που να επιτρέπουν να μεταμοσχεύσουμε ανάμεσα στα υπάρχοντα μαλλιά διατηρώντας «ζωτικό χώρο» μεταξύ παλαιών και νέων τριχοθυλακίων, ώστε να μην επηρεαστούν ούτε τα μεν ούτε τα δε, τότε η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια καλή λύση για αυτήν τη γυναίκα.

Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που μια γυναίκα έχει υπερβολικά μεγάλο μέτωπο ή που έχει κάνει «ανδρικούς κροτάφους», τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και η αλλαγή στην εμφάνιση είναι απλώς εντυπωσιακή.

Περιστατικό Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε γυναίκα. Παρατηρήστε τον λεπτομερή επανασχεδιασμό των κροτάφων και του hairline, καθώς και την ενδιάμεση φυσική πύκνωση στο μπροστινό τμήμα. Τελικό αποτέλεσμα σε 12 μήνεςΠηγή : Anastasakis Hair Clinic

Εδώ να σας τονίσω ότι ακόμα και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, η θεραπεία τριχόπτωσης με laser έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ταχύτερη επανέκφυση των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύθηκαν στη λήπτρια περιοχή.

Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Το πιο σημαντικό είναι να μιλήσει με ένα ιατρό εξειδικευμένο στην τριχόπτωση και τη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Έπειτα από πλήρη, λεπτομερή και επίμονο έλεγχο, ο ιατρός θα διαγνώσει την αιτία της τριχόπτωσης και θα κρίνει κατά πόσο η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι η ενδεδειγμένη λύση. Άρα, θα πρέπει ο ιατρός να είναι γνώστης όλων των διαθέσιμων «όπλων» που έχει για την αντιμετώπιση της γυναικείας αραίωσης.

Εξίσου σημαντικό είναι ο ιατρός να είναι γνώστης όλων των τεχνικών λεπτομερειών της Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε γυναίκες, όπως είναι για παράδειγμα ο σχεδιασμός του hairline. Οι απαιτήσεις της γυναικείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι εντελώς διαφορετικές και πολύ υψηλότερες από αυτές της ανδρικής. Συνεπώς, ανεξάρτητα από το αν ο χειρουργός επιλέγει με αυστηρά ή επιεική κριτήρια καταλληλότητας τις ασθενείς του, οι τεχνικές και ανατομικές λεπτομέρειες της γυναικείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών θα «δοκιμάσουν» τις δυνατότητές του. Για αυτό, πάντοτε οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να ζητούν να δουν φωτογραφίες περιστατικών γυναικών που έχει χειρουργήσει ο συγκεκριμένος ιατρός!

Τι αλλάζει, δηλαδή, σχετικά με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών στις γυναίκες;

Σχεδόν τα πάντα! Η δότρια περιοχή είναι πιο μικρή και στενή, το δέρμα πιο μαλακό και ευαίσθητο, τα τριχοθυλάκια πιο ευάλωτα, ο σχεδιασμός του hairline εντελώς διαφορετικός και άλλα πολλά. Επίσης, αντίθετα με τους άνδρες που εμφανίζουν «φαλάκρα», η λήπτρια περιοχή στις γυναίκες ποτέ δεν είναι άδεια, οπότε πρέπει ο ιατρός να είναι εξαιρετικά προσεκτικός για να μην τραυματίσει τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια!

Δυστυχώς, αυτά δεν εφαρμόζονται από τους περισσότερους που ασχολούνται με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών, ειδικά στην Ελλάδα. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο άσχημο θέαμα από γυναίκα που έχει υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών και ο ιατρός έκανε το «σχέδιο» που κάνει πάντα σε άνδρες (σαν καρμπόν), ακριβώς επειδή δεν ξέρει πώς να σχεδιάσει ένα γυναικείο hairline. Έχω διορθώσει πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε γυναίκες που έκαναν μια λανθασμένη επιλογή παλαιότερα. Η τελική αλλαγή στην εμφάνισή τους, επιβράβευσε αυτές εμφανισιακά και εμένα ηθικά.

Βεβαίως, είναι θλιβερό να αναγκάζουν γυναίκες να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE που απαιτεί να ξυριστεί η δότρια περιοχή. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει καθημερινά, διότι οι «κλινικές» που ασχολούνται με μεταμόσχευση μαλλιών (ταυτόχρονα με αδυνάτισμα, κρυολιπόλυση, σύσφιξη και… βλαστοκύτταρα) εφαρμόζουν μόνο την τεχνική FUE ακριβώς επειδή τις επεμβάσεις τις κάνει μη-ιατρός!

Το χειρότερο, όμως, είναι τα εκατοντάδες περιστατικά γυναικών που, ενώ δεν έπρεπε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, πείστηκαν από κάποιον επιτήδειο και στο τέλος κατέληξαν με λιγότερα μαλλιά από όσα είχαν. Αυτό συμβαίνει διότι η μεταμόσχευση έγινε σε περιοχές που είχαν λεπτά μαλλιά τα οποία τραυματιστήκαν και καταστράφηκαν, ενώ τα μαλλιά της μεταμόσχευσης που φύτρωσαν ήταν ελάχιστα μπροστά σε αυτά που χάθηκαν!

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών στις γυναίκες είναι πιο πολύπλοκη σε σχέση με την ανδρική, τη θεωρείτε μια ενδεδειγμένη λύση για αυτές; Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες;

Η γυναικεία Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι σίγουρα πολύ διαφορετική από την ανδρική, παρόλο που οι βασικές αρχές είναι κοινές. Όμως, οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης που χρησιμοποιούμε, με τα μικροσκοπικά εργαλεία και τις γνώσεις της μικροχειρουργικής, επιτρέπουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό γυναικών να επωφεληθούν από τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, ενώ παλαιότερα μοιραία θα αποκλείονταν ως υποψήφιες.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει σωστός προγραμματισμός, ειλικρινής και εκτενής ενημέρωση της ασθενούς, τήρηση των ενδείξεων και εξαιρετικά προσεκτική τεχνική. Εξίσου σημαντικό είναι ο ιατρός να γνωρίζει τις μικρο-λεπτομέρειες της γυναικείας ανατομίας και να έχει καλό «μάτι», ώστε να μπορέσει να προσφέρει ένα αισθητικό αποτέλεσμα τόσο φυσικό όσο και μοναδικό, όπως είναι το πρόσωπο της κάθε γυναίκας. Με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε να δώσουμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με τριχόπτωση και αδύναμα μαλλιά, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής τους.

*Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού, μέλος ISHRS, Diplomate & Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS), Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Παναπιστημίου & Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αποκατάστασης & Μεταμόσχευσης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.