Γιατί πρέπει να σταματήσετε να φωνάζετε στο παιδί σας (pics)
Πώς επηρεάζουν οι φωνές σας την ψυχολογία του παιδιού.
Εάν είστε γονιός, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο εύκολα το παιδί μπορεί να σας βγάλει εκτός ορίων.
Έχει τον δικό του τρόπο να τεστάρει τις αντοχές σας και εσείς να βρίσκετε διέξοδο στις φωνές.
Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για μάθηση. Είναι τα πρότυπά τους. Αν ο θυμός και η επιθετικότητα είναι μέρος αυτού που ένα παιδί αντιλαμβάνεται ως "κανονικό" στην οικογένειά του, τότε θα είναι αντίστοιχη και η συμπεριφορά του.
Όπως εύστοχα αναφέρει η συγγραφέας και παιδαγωγός Laura Markham, Ph.D., « η νούμερο ένα δουλειά ενός γονιού, είναι, αφού διασφαλίζει την ασφάλεια των παιδιών του, να διαχειριστεί τα συναισθήματά του».
Γιατί φωνάζουν οι γονείς;
Η πιο άμεση απάντηση είναι επειδή αισθάνονται θυμωμένοι ή κουρασμένοι. Όμως όπως αποδεικνύεται στην πράξη, σπάνια οι φωνές βοηθούν.
Αναλογιστείτε πόσες φορές ενώ φωνάξατε και πιθανόν εκτονωθήκατε, διαπιστώσατε ότι φωνές σας δεν άλλαξαν τη συμπεριφορά του παιδιού σας ούτε τη στάση του.
Εν ολίγοις, μπορεί να φοβηθεί από το ξέσπασμά σας, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κατανοήσει τις συνέπειες των ενεργειών του.
Πώς επιδρούν οι φωνές στο παιδί
Μια δυνατή φωνή δεν καθιστά το μήνυμα πιο ξεκάθαρο. Επομένως, κάθε φορά που φωνάζετε, το παιδί δεν συμμορφώνεται, απεναντίας είτε περνά στην αντεπίθεση είτε περιμένει να τελειώσει το ξέσπασμά σας.
Για πολλοστή φορά, έρευνα επιβεβαιώνει ότι η φωνή κάνει τα παιδιά πιο επιθετικά ενώ κάθε φορά που βλέπουν θυμωμένους τους γονείς τους αισθάνονται ανασφαλείς.
Η ηρεμία, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς τα παιδιά νιώθουν ότι τα αγαπούν και ότι είναι αποδεκτά παρά την κακή συμπεριφορά τους.
Επίσης, οι φωνές σε συνδυασμό με τις προσβολές, έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ψυχολογία και την υγεία του παιδιού, όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυξημένη επιθετικότητα ενώ θεωρούνται μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.
Εναλλακτικές λύσεις
Τα παιδιά που έχουν ισχυρή συναισθηματική σχέση με τους γονείς τους είναι πιο πειθαρχημένα.
Όταν τα παιδιά αισθάνονται ασφαλείς και ότι τα αγαπούν, είναι συνήθως πιο δεκτικά στο διάλογο και ακούνε πριν μια συζήτηση ή διαφωνία κλιμακωθεί και οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα από την πλευρά σας.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά αντί να φωνάζετε στο παιδί σας στη gallery που ακολουθεί:
Ανεξάρτητα από το πόσο αυτοσυγκράτηση θα επιδείξετε, μερικές φορές θα ξεφύγετε.
Φροντίστε ωστόσο να ζητήσετε συγγνώμη στο παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο θα πάρει ένα σημαντικό μάθημα ότι όταν κάνουμε λάθη πρέπει να ζητάμε συγγνώμη.
Εάν τα παιδιά σας φωνάζουν, λέτε ότι οι φωνές δεν είναι αποδεκτός τρόπος επικοινωνίας. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε μόνο όταν θα δείξουν σεβασμό.
Είναι σημαντικό για κάθε οικογένεια να επικρατεί στο σπίτι ένα ήρεμο περιβάλλον όπου τα μέλη της θα μπορούν να επικοινωνούν και θα αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του άλλου χωρίς να κατηγορούν ή να κρίνουν.
Λάθη γίνονται.
Το σημαντικότερο όμως είναι να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια καθώς η συμπεριφορά σας έχει αντίκτυπο τα παιδιά σας.
Με πληροφορίες από το www.healthline.com