Κορονοϊός: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες
Στην αρχή ακόμα της εξάπλωσης του COVID-19, οι γονείς φρόντισαν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το τι είναι ο κορονοϊός και γιατί πρέπει να μείνουμε σπίτι μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς.
Σε αντίθεση όμως με άλλα σοβαρά γεγονότα, όπως μια τρομοκρατική επίθεση, μια φυσική καταστροφή, ένα τροχαίο ή ακόμα και έναν θάνατο στην οικογένεια, αυτή η πανδημία φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερες συναισθηματικές συνέπειες για το παιδί.
«Ο κορονοϊός διαφέρει σημαντικά σε σχέση με άλλες τραυματικές ή αγχωτικές εμπειρίες, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάτι αόριστο και συνεχές », επισημαίνει η Δρ Yamalis Diaz, κλινική βοηθός καθηγητή στο νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld του Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης. Αυτό δημιουργεί ασυναίσθητα μια συσσώρευση άγχους , το οποίο συχνά αναφέρεται ως χρόνιο άγχος. Για να το εξηγήσει καλύτερα η Yamalis Diaz, φέρνει ως παράδειγμα την συσσώρευση νερών στο νεροχύτη!
«Φανταστείτε έναν νεροχύτη με ελεγχόμενη ροή νερού. Προλαβαίνει και αδειάζει κάθε φορά που κλείνετε τη βρύση. Αν όμως αφήσετε το νερό να τρέχει ασταμάτητα ο νεροχύτης θα ξεχειλίσει. Έτσι είναι και το χρόνιο άγχος».
Σύμφωνα με την ίδια, η ξαφνική απώλεια όλων των φυσιολογικών πραγμάτων είναι απίστευτα αποσταθεροποιητική για τα παιδιά. Όταν η ρουτίνα τους έχει διαταραχθεί είναι πιθανόν να υπάρξουν αυξημένες συναισθηματικές μεταπτώσεις καθώς και διαταραχή συμπεριφοράς.
Παρά τις προσπάθειες, οι γονείς δεν έχουν πλέον διαθέσιμο χρόνο και πιθανόν ούτε την οικονομική άνεση να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους και παράλληλα να διαχειριστούν την κατ’ οίκον εκπαίδευση, την εργασία, τη φροντίδα των παιδιών.
«Η προσέγγιση πρέπει να είναι τελείως διαφορετική από άλλα τραυματικά γεγονότα, γιατί ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ταυτόχρονα» , δήλωσε η Diaz.
φωτo: pixabay
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς;
Επειδή οι γονείς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πλήρως τα δικά τους ζητήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει απλώς να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να διαμορφώσουν μια αίσθηση συναισθηματικής ευεξίας όταν βρίσκονται με τα παιδιά τους, ας είναι αγχωμένοι, ανήσυχοι ή φοβούνται.
« Ακόμα κι αν είχατε μια εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά σας πριν από μερικές εβδομάδες ή ακόμα και πριν από τρεις ημέρες, δεν σημαίνει ότι εξακολουθούν να αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο τώρα. Να είστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που θα συμβούν στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Δρ Jennifer Dragonette,εκτελεστική διευθύντρια του Newport Academy που ειδικεύεται στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας για εφήβους.
«Οι αρχικοί φόβοι για την ασθένεια μπορεί να έχουν μετατραπεί σε θυμό, δυσαρέσκεια, θλίψη ή σύγχυση σχετικά με το γιατί οι ενήλικες ενεργούν διαφορετικά τώρα», επισημαίνει.
Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουν οι γονείς τα παιδιά τους είναι να συνεχίσουν να μιλάνε μαζί τους καθώς αυτά επεξεργάζονται τις πληροφορίες και μπορεί να είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση τώρα από ό,τι πριν από μία ή δύο εβδομάδες.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πολλά παιδιά δεν θα εμφανίσουν άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή μπορεί το άγχος τους να είναι παροδικό, το οποίο πιθανότατα θα εξαφανιστεί μόλις η ζωή τους επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό ισχύει για κάθε παιδί.
Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δοθεί προσοχή σε σημάδια σοβαρού άγχους ή κατάθλιψης στα παιδιά, όχι μόνο λόγω της συνεχιζόμενης τραυματικής εμπειρίας, αλλά και επειδή πιθανώς δεν θα μπορούν να έχουν στη νέα καθημερινότητά τους την υποστήριξη που θα έπρεπε.
Πηγή: Mothersblog.gr