Πότε να πάρετε σκύλο; Πριν ή μετά τον ερχομό του παιδιού;

Ο Λάζαρος Καρανάσιος, Κτηνίατρος συμβουλεύει.
Photo by Caio from Pexels
4'

Πολλά είναι τα ζευγάρια που για διάφορους λόγους δεν είναι έτοιμα να αποκτήσουν ένα παιδί, προβαίνοντας στην αγορά ενός σκύλου ως κατοικίδιο.

Είναι μια επιλογή η οποία προετοιμάζει θα λέγαμε το ζευγάρι για τον μελλοντικό ερχομό ενός παιδιού. Αυτό συνδέεται άμεσα με το ότι ξαφνικά το ζευγάρι αρχίζει να έχει ορισμένες ευθύνες απέναντι στο σκύλο αναγκάζοντας τους να γίνονται περισσότερο υπεύθυνοι και ταυτόχρονα να μαθαίνουν πώς να τις διευθετούν και να τις κατανείμουν σωστά και λειτουργικά. Έχουμε πάντα υπ όψιν μας βέβαια πως ο ερχομός ενός παιδιού δε θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην παράλληλη συμβίωση παιδιού- σκύλου.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη μέσα στην οικογένεια διότι δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες ο σκύλος καταλήγει είτε να δωριστεί κάπου είτε στις χειρότερες των περιπτώσεων να εγκαταλειφθεί στο δρόμο. Τρίχες μέσα στο σπίτι, γαυγίσματα και πιθανή νευρικότητα του σκύλου δε θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο για την παραμονή του σκύλου στο σπίτι, προσπαθώντας διεξοδικά να λυθούν τέτοιες πιθανές καταστάσεις.

Υπάρχουν από την άλλη οικογένειες οι οποίες αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα σκύλο έχοντας ήδη παιδιά. Αναλογιζόμενοι εκ νέου τις ευθύνες ενός σκύλου, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η ηλικία των παιδιών. Έτσι όταν πρόκειται για πολύ μικρές ηλικίες, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόκτηση ενός κουταβιού ισοδυναμεί με ένα επιπλέον μέλος στην οικογένεια του οποίου τη φροντίδα και περιποίηση θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου εκείνοι. Αντιθέτως μεγαλύτερα παιδιά σίγουρα μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν από τους γονείς τους και εν μέρη να συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή συνύπαρξη όλων.

Η απόκτηση ενός σκύλου και η συμβίωση με παιδιά, συντελεί σύμφωνα με μελέτες για την αποφυγή διαφόρων αλλεργιών μιας και το παιδί έρχεται νωρίς σε επαφή με τέτοιου είδους αλλεργιογόνα, ευαισθητοποιώντας τον οργανισμό, θωρακίζοντάς τον με τα κατάλληλα αντισώματα, αποκτώντας ανόσια.

Παράλληλα το παιδί από μικρό αρχίζει να συνειδητοποιεί πως κάτι το οποίο του αρέσει και διασκεδάζει μαζί του δεν είναι ένα απλό παιχνίδι που παίζει στην αρχή και μετά το παρατάει αλλά το προσέχει και το φροντίζει διαρκώς. Έτσι καλλιεργούνται συναισθήματα τόσο αγάπης και στοργής όσο ωριμότητας και υπευθυνότητας.

Είτε υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια είτε όχι ο σκύλος μας πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον κτηνίατρο για μια τυπική κλινική εξέταση, να τηρείται το ετήσιο εμβολιακό πρόγραμμα και σαφώς να επαναλαμβάνονται μέτρα σωστής αποπαρασίτωσης.

Το τελευταίο που αφορά τόσο εξωπαράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπα) όσο και ενδοπαράσιτα (εντερικά παράσιτα) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αυτά τα παράσιτα σπάνια δημιουργούν προβλήματα στο κατοικίδιο σας, και είναι δύσκολο να δείτε τα σημάδια της μόλυνσης. Ακόμη και ζώα, που φαίνονται σε πολύ καλή κατάσταση, συχνά έχουν σκουλήκια. Μερικές φορές όμως, παράσιτα όπως μερικά σκουλήκια ταινίας μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ασθένειες γνωστές ως ανθρωποζωονόσους απειλώντας την υγεία του. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα ζώα σας παρακολουθούνται αλλά κάνουν και σωστή θεραπεία η οποία επιβάλλεται να γίνεται πιο τακτικά από το προκαθορισμένο όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Όταν λοιπόν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ενός σκύλου νιώθουν έτοιμοι να προβούν στην απόκτηση ενός τέτοιου κατοικιδίου, καλό θα ήταν να εξετάσουν σωστά την επιλογή της ράτσας η οποία θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική. Μικρόσωμες αλλά και μεσαίου μεγέθους φυλές αποτελούν ιδανική λύση τόσο για τη ζωή στο διαμέρισμα όσο και για τη συνύπαρξη με τα παιδιά. Φιλικές και ιδιαίτερα συνεργάσιμες είναι τα maltese, bischon frisé, yorkshire terrier, west highland terrier, griffon, cocker spagnel και french bulldog.

Δεν αποκλείονται όμως και πιο μεγαλόσωμες φυλές όπως labrador retriever, γερμανικοί ποιμενικοί, chow chow αλλά και boxer. Συνίσταται ορισμένες φυλές όπως rottweiler, dogo argentino, pitbull και doberman λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα τους και ενίοτε της απρόσμενης συμπεριφοράς τους να μην αποτελούν πρώτη επιλογή και ίσως να αποφεύγονται από οικογένειες με παιδιά.

Ανακεφαλαιώνοντας η απόκτηση ενός σκύλου σε συνάρτηση με τον ερχομό ενός παιδιού σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο οι γονείς καλούνται να κρίνουν ορισμένες καταστάσεις, να επεξεργαστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τελικώς να καταλήξουν σε μία ώριμη σκέψη που μόνο αποτέλεσμα θα έχει ο σκύλος να αποτελεί ένα ισάξιο και αξιότιμο μέλος της οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.