8 λόγοι που απέτυχε η σχέση σου
Οι πιθανότερες αιτίες για τις οποίες μια σχέση φτάνει στο τέλος της, είναι οκτώ και είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αναγνωρίσεις την περίπτωσή σου – περισσότερες από μία φορές, πιθανότατα – ανάμεσά τους. Διάβασε και κατανόησε τι είναι αυτό που οδηγεί τις σχέσεις σου στο τέρμα, ώστε στην περίπτωση που κάποια από τις επόμενες ημέρες συναντήσεις τον Mr Perfect - ή αν τον έχεις ήδη δίπλα σου – να μην τον διώξεις μακριά.
1. Η εμπιστοσύνη
Φυσικά, μιλάμε για την έλλειψη εμπιστοσύνης. Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον άλλο, υπάρχει ανάμεσά τους ένα εμπόδιο – συνήθως αξεπέραστο. Όταν είσαι με έναν άνθρωπο, όταν τον έχεις επιλέξει να είναι δίπλα σου, μαζί σου, τότε τον εμπιστεύεσαι. Αν όχι, τότε δεν θα πρέπει να τον έχεις δίπλα σου. Τώρα αν έχεις πέσει στην περίπτωση που ο άλλος πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου, όχι μόνο σε ζητήματα πίστης και απιστίας αλλά σε οποιοδήποτε άλλο, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείς σοβαρά: Υπάρχει περίπτωση ποτέ να την ξανακερδίσει; Αν η απάντηση δεν είναι απευθείας «ναι», τότε… πάμε παρακάτω, μη χάνουμε άλλο χρόνο!
2. Ο εγωισμός
Κακό πράγμα ο εγωισμός, γενικά, αν και ειδικά, φυσικά και χρειάζεται. Όταν όμως δύο άνθρωποι που είναι ζευγάρι, βάζουν ανάμεσα τον εγωισμό τους και σκέφτονται «γιατί να συμβιβαστώ εγώ και όχι αυτός», τότε, πιθανότατα δεν θα πρέπει να είναι πια ζευγάρι. Οι συμβιβασμοί σε μια σχέση είναι κανόνας, συμβαίνουν και πρέπει να συμβαίνουν πολύ συχνά, αρκεί να μη νιώθει ο ένας από τους δύο πως καταπιέζεται. Γιατί όταν βάζεις στην άκρη τον εγωισμό σου και συμβιβάζεσαι για τον άνθρωπο που αγαπάς, σημαίνει ακριβώς αυτό και τίποτα άλλο, ότι τον αγαπάς. Ο εγωισμός δεν έχει καμία σχέση στην εξίσωση αυτή.
3. Η απιστία
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν ακόμα και να ξεπεράσουν την απιστία και να συνεχίσουν να βρίσκονται σε μία σχέση, ακόμα και όταν έχει καταγραφεί ένα τέτοιο γεγονός. Αν όμως δεν είσαι από τους υποστηρικτές της πολυγαμίας και δεν θέλεις να αγωνιάς κάθε φορά που ο άνθρωπός σου βρίσκεται μακριά σου, τότε είσαι από εκείνους που δεν συγχωρούν την απιστία και οφείλεις να τελειώσεις τη σχέση κάπου εδώ. Αν πάλι, είσαι εσύ εκείνη που έχει θέματα πίστης, πρέπει να αναρωτηθείς γιατί σου συμβαίνει αυτό και να είσαι όσο πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής με τον σύντροφό σου ή τον πιθανό σύντροφό σου. Τα «μπερδέματα» καλό είναι να ξεμπερδεύονται με τον πιο απλό και εύκολο τρόπο, το συντομότερο δυνατό.
4. Οι προτεραιότητες
Αν η δική σου προτεραιότητα είναι η καριέρα σου και η δική του να έχει αποκτήσει τρία παιδιά στα επόμενα πέντε χρόνια, τότε μάλλον δεν έχετε κοινό μέλλον μαζί. Η σχέση έχει να κάνει με συμβιβασμούς, έχει να κάνει όμως και με προτεραιότητες, που αφορούν στην προσωπικότητα του καθενός. Μπορεί το συγκεκριμένο παράδειγμα να είναι λίγο τραβηγμένο, όμως καταλαβαίνεις το νόημα. Καθένας μας έχει τη ζωή του, έχει την προσωπικότητά του, έχει τις προτεραιότητές του – και κάποια πράγματα δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.
5. Το αν ταιριάζετε
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις σκεφτεί πως «αυτός» είναι πολύ καλό παιδί, πληροί όλες τις προϋποθέσεις σου, θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός για ‘σενα, αλλά… δεν σου κάνει «κλικ». Αυτό το «κλικ» σημαίνει πολύ απλά πως σε κάποιον τομέα, κάποιον πολύ βασικό τομέα, όπως είναι για παράδειγμα ο σεξουαλικός, η «χημεία» μεταξύ σας, δεν ταιριάζετε. Όσο κι αν πιστεύεις λοιπόν πως έχεις απέναντί σου τον ιδανικό σύντροφο, όμως «κάτι» δεν σου πάει, άφησέ τον εκεί ακριβώς: Απέναντι.
6. Η επικοινωνία
Η καλή επικοινωνία σώζει καταστάσεις. Η κακή επικοινωνία δε, τις καταστρέφει. Όπου καταστάσεις, βάλε «σχέσεις» και το ‘χεις. Δύο άνθρωποι που είναι μαζί, αλλά δεν επικοινωνούν σωστά, πολύ απλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μαζί. Η επικοινωνία με τον σύντροφό σου σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και σε περίπτωση που αυτή δεν είναι «καλή», είναι δύσκολο να τη διορθώσεις. Εν τούτοις, αξίζει πραγματικά η προσπάθεια, ακόμα και για… το γενικότερο καλό, καθώς αυτός ο άνθρωπος που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με εσένα, συνήθως, δεν μπορεί με κανέναν – κι αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα.
7. Ο χρόνος
Δεν νοείται σχέση «κανονική» που το ζευγάρι δεν περνάει χρόνο μαζί – και ποσοτικά και ποιοτικά, με έμφαση στο «ποιοτικά» προφανώς. Στην περίπτωση που όντως δεν έχετε χρόνο για να βρίσκεστε και να κάνετε πράγματα μαζί, τότε δύο τινά συμβαίνουν: Είστε πολύ άτυχοι και βασικά, έχετε άλλες προτεραιότητες. Αν αυτές οι προτεραιότητες έχουν να κάνουν με λόγους ανωτέρας βίας ή όχι, είναι δευτερεύουσας σημασίας και δεν αλλάζουν το ουσιαστικό αποτέλεσμα που λέει πως δεν περνάτε χρόνο μαζί.
8. Το οικονομικό
Μπορεί να σου φαίνεται «ποταπό» πρόβλημα, ιδίως αν είσαι μια ρομαντική ψυχή, όμως είναι πολύ ουσιαστικό. Οι οικονομικές διαφορές μπορούν να διαλύσουν μια σχέση ολοκληρωτικά. Συνήθως το πρόβλημα είναι πως ο ένας από τους δύο κερδίζει περισσότερα ή είναι εντελώς άφραγκος. Είναι μια αιτία συχνών τριβών, «μπηχτών» εκατέρωθεν και ατέρμονων καβγάδων που κουράζει και τη σχέση και εσένα. Καλό είναι να θυμάσαι λοιπόν πως όταν το οικονομικό είναι εστία προβλημάτων, η σχέση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.