Τι προκαλεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια;

Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν αυτόν τον ανταγωνισμό; 
pixabay.com
2'

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πυροδοτούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια.

Το μειωμένο ενδιαφέρον και η προσοχή εκ μέρους των γονέων είναι ένας από αυτούς.

'Οπως εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια, τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως αισθάνονται, ότι η συναισθηματική σύνδεση, αλλά και η συνολικότερη ποιότητα της σχέσης με τους γονείς τους, απειλείται από τον ερχομό ενός νέου μέλους στο εσωτερικό της οικογένειας. Κάθε παιδί θέλει να θεωρείτε ξεχωριστό και μοναδικό από τους γονείς του, και γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά τον ανταγωνισμό, προκειμένου να λάβει και πάλι την αμέριστη φροντίδα και την προσοχή τους.

Ασαφή όρια

Όταν οι γονείς δεν θέτουν όρια ή όταν ο κάθε γονέας επιτρέπει στο κάθε παιδί κάτι διαφορετικό, τότε τα παιδιά τείνουν να αισθάνονται σύγχυση, την οποία και μεταφέρουν στη μεταξύ τους σχέση. Πολλές φορές, τα παιδιά εκλαμβάνουν την επιτρεπτικότητα των γονέων προς τα αδέλφια τους και την αποτρεπτικότητα προς το πρόσωπο τους, ως έλλειψη εμπιστοσύνης και διάκριση σε βάρος τους.

Στρες και πίεση

Τα παιδιά που δέχονται περισσότερη πίεση εντός του σχολείου ή της οικογένειας, είναι πιο πιθανό να νιώθουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά και ανταγωνιστικά απέναντι στα αδέλφια και στους συμμαθητές τους.

Πρότυπο συμπεριφοράς

Τα αδέλφια τείνουν να συμπεριφέρονται περισσότερο ανταγωνιστικά μεταξύ τους, όταν και οι προσωπικότητες των γονέων είναι εξίσου ανταγωνιστικές ή όταν συμπεριφέρονται ατομικιστικά ως ζευγάρι. Επίσης, όταν οι γονείς δεν έχουν φροντίσει να μεταφέρουν στα παιδιά τους ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές επίλυσης των προβλημάτων, τότε εκείνα, μη γνωρίζοντας με ποιόν άλλο τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους, καταλήγουν να καβγαδίζουν.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας