Πρέπει να παίρνουμε αγκαλιά το μωρό κάθε φορά που κλαίει;

Κακομαθαίνει ή όχι; 

Πρέπει να παίρνουμε αγκαλιά το μωρό κάθε φορά που κλαίει;
pixabay.com
2'

Το κλάμα ως γνωστόν είναι ο τρόπος που επικοινωνούν τα μωρά με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Από τους πρώτους μήνες της ζωής αποτελεί το κυριότερο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του μωρού με τους άλλους.

Μέσα από το κλάμα μπορεί να εκφράσει πλήθος αναγκών όπως την πείνα, τη δίψα, την ανάγκη για αλλαγή πάνας, την κούραση, την ανία, τον πόνο αλλά και την ανάγκη για αγκαλιά.

Να το πάρω αγκαλιά ή θα το κακομάθω;

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα συχνό ερώτημα που εκφράζουν οι νέες μητέρες. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα βρέφος είναι πολλοί. Ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής κ. Στέλιος Μαντούδης, συμβουλεύει πριν τρέξουμε να το πάρουμε αγκαλιά να δώσουμε λίγο χρόνο στο βρέφος (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Παράλληλα, μπορούμε να το χαϊδέψουμε απαλά στην πλάτη για να του δείξουμε ότι είμαστε κοντά του. Αν δούμε ότι συνεχίζει τότε το παίρνουμε αγκαλιά, ώστε να νιώσει άμεσα ανακούφιση και ασφάλεια. Αυτά είναι ενδεικτικά και η κάθε μαμά θα πρέπει να τα προσαρμόσει στη σχέση της με το παιδί της.

Τι να θυμούνται οι γονείς

Θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι άλλο δίνω λίγο χρόνο στο μωρό να αυτορρυθμιστεί, να ελέγξει δηλαδή τα συναισθήματά του και άλλα το αφήνω να κλαίει. Οι γονείς οφείλουν να είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι ώστε να ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, καθώς ακόμη κι ένα μωρό μπορεί να βιώσει ανασφάλεια ή ακόμη και απόρριψη από τα σημαντικά πρόσωπα γύρω του. Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού καλλιεργείται καθημερινά και είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ανάπτυξη βρέφους

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή