Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις φοβίες του
Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα παιδιά σε κάποια φάση μπορεί να αναπτύξουν μία ή και περισσότερες φοβίες.
Σημασία έχει πως ο γονιός θα αντιμετωπίσει αυτή τη φοβική παιδική συμπεριφορά που θα επηρεάσει σίγουρα τον τρόπο αλλά και το πότε θα την ξεπεράσει το μικρό του!
Ακούω την παιδική φοβία, την κατανοώ, δεν την υποτιμώ και το κυριότερο δεν κοροϊδεύω το παιδί
Δεν του την μειώνω, ούτε και κάνω σχόλια του τύπου: «Καλά τώρα… τι βλακείες είναι αυτές; …σε ποιον έμοιασες και φοβάσαι τόσο, κλπ.» και άλλα παρόμοια σχόλια, που το μόνο που καταφέρνω ως γονιός είναι να του εντείνω τη φοβία του αλλά και την ντροπή γι αυτό που αισθάνεται, ενώ θα αρχίσει και εκείνο από τη δική του πλευρά, να μην με εμπιστεύεται και να απομακρύνεται από εμένα, αναζητώντας σταδιακά «αλλού» ένα αυτί να το ακούσει και κάποιον να σταθεί στο πλάι του.
Αντίθετα, προσπαθώ να του εξηγήσω ότι ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, που σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου, θα το ξεπεράσει, ενώ παράλληλα θα του τονίσω τα σημεία εκείνα που μπορεί να χρησιμοποιήσει, έτσι ώστε να νιώσει ότι μπορεί να «προστατέψει» τον εαυτό του από αυτό που φοβάται.
Μπορώ επίσης, να μοιραστώ μαζί του, τις δικές μου παιδικές φοβίες. Με το δικό μου καθρέφτισμα, μπορεί να καταλάβει, πως αν και τώρα νιώθει έτσι, δεν σημαίνει ότι θα φοβάται σε όλη του τη ζωή!
Δεν το συγκρίνω με άλλα παιδιά ή με τα αδέλφια του, δεν του φωνάζω και δεν το τιμωρώ επειδή …φοβάται, ούτε το εκθέτω με το ζόρι στο φοβικό αντικείμενο.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας