Εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

Η εφηβική περίοδος των παιδιών είναι από τις πιο δύσκολες για τους γονείς.
pixabay.com
2'

Η εφηβεία θεωρείται όχι μόνο από τους γονείς «δύσκολη ηλικία» αλλά και από τους ειδικούς που ασχολούνται μαζί της. Ο λόγος δεν είναι άλλος, πέρα από το προφανές που καθρεφτίζει η συγκεκριμένη απαιτητική περίοδος στα στάδια της ανθρώπινης βιολογικής και ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης.

Για τον γονιό είναι η περίοδος που χρειάζεται να συνειδητοποιήσει πως το παιδί του δεν είναι πλέον παιδί αλλά έφηβος που βρίσκεται στο κατώφλι της ενήλικης ζωή του. Έχει να αντιμετωπίσει την εφηβική αμφισβήτηση, την αστάθεια, την αλλαγή στη συμπεριφορά του, το κατέβασμα από το γονεϊκό του θρόνο.

Αμφισβήτηση

Είναι η φάση όπου ο έφηβος, τον αμφισβητεί έντονα, δοκιμάζει τα όρια και τα τεντώνει πολλές φορές για να δει τη δύναμή του και μέχρι που τον παίρνει. Είναι η φάση αυτή, όπου σημασία έχουν πλέον οι συνομήλικοι. Η δική τους άποψη και η δική τους γνώμη είναι αυτή που μετράει στη ζωή του περισσότερο από αυτή των γονιών που «δεν ξέρουν» πια!

Δοκιμασία

Η δοκιμασία αυτή, γίνεται δοκιμασία και για τον γονιό, που πολλές φορές αναρωτιέται που πήγε εκείνο τα γλυκό παιδάκι που ένιωθε τη «σημαντικότητα» στη ζωή του! Που πήγε εκείνο το γλυκό παιδάκι που τον ρωτούσε και του ζητούσε να του δώσει «τα φώτα του» και που τώρα ενεργεί από μόνο του, χωρίς να τον λαμβάνει υπόψη πολλές φορές…

Ας μην ξεχνάει ο γονιός, πως όλη αυτή η «μετάλλαξη» δεν είναι τίποτα άλλο από μία μεταβατική φάση του παιδιού του, η οποία θα κρατήσει μεν κάποια χρόνια, θα το μετατρέψει δε, σε έναν αυριανό ενήλικα!

Θα μπορούσα χαριτολογώντας να πω, πως ο γονιός θα δει το σπλάχνο του να πέφτει για ύπνο ως παιδί και να ξυπνάει το επόμενο πρωί ως ενήλικας, όπως διαβάζουμε και στα παραμύθια…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας