Έτσι θα μάθετε στο μωρό σας να τρώει μόνο του

Εύκολα tips για να μάθετε στο μωρό σας να χρησιμοποιεί το πιρούνι και το κουτάλι όταν τρώει.
pixabay.com
2'

Από τον έκτο μήνα κι έπειτα, οι στερεές τροφές μπαίνουν στη διατροφή των παιδιών.

Στην αρχή οι γονείς ταΐζουν το μωρό και σιγά-σιγά μαθαίνει και το ίδιο το παιδί να τρώει μόνο του, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή και εξάσκηση.

Για να μπορεί ένα παιδί να τρώει μόνο του θα πρέπει να εξασκήσει τις κινητές του δεξιότητες και να είναι σε θέση να να πραγματοποιήσει με ακρίβεια λεπτές κινήσεις. Για εκείνο, το κουτάλι και το πιρούνι είναι ένα νέο επίτευγμα. Συνειδητοποιεί ότι έχει μεγαλώνει και πως μπορεί πια να τρώει και μόνο του, χωρίς τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά.

Μόλις βάλει το κουτάλι για πρώτη φορά στο στόμα μόνο του χωρίς να του πέσει το φαγητό κάτω, η χαρά του θα είναι σίγουρα είναι μεγάλη για αυτό και δεν πρέπει να το αποθαρρύνετε. Ενθαρρύνετε την προσπάθειά του και μην δείξετε ούτε μια στιγμή ότι δυσανασχετείτε κάθε φορά που δεν έχει αρκετά μακαρόνια το πιρούνι του ή κάθε φορά που οι φακές καταλήγουν στο πάτωμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μάθετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το κουτάλι και το πιρούνι;

  • Παρουσιάζοντας ένα κουτάλι αμέσως μόλις το παιδί σας ξεκινήσει τον απογαλακτισμό, θα τα βοηθήσει σύντομα να καταλάβουν ότι τα μαχαιροπίρουνα είναι μέρος των γευμάτων.
  • Καθώς προχωρούν σε πιο στερεά τρόφιμα, μπορείτε να εισαγάγετε ένα κουτάλι και ένα πιρούνι, κατόπιν ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι όταν είναι λίγο μεγαλύτερα.
  • Αγοράζοντας μαχαιροπίρουνα σε φωτεινά χρώματα ή ακόμα και με τους αγαπημένους τους χαρακτήρες μπορεί να ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα.
  • Όταν ξεκινούν, το μικρό παιδί σας μπορεί να διαπιστώσει ότι τα μαχαιροπίρουνα ειδικά διαμορφωμένα είναι ευκολότερα συγκρατημένα.