Μην «πνίγετε» τα παιδιά σας

Τι να αποφύγετε να κάνετε στο παιδί σας

Μην «πνίγετε» τα παιδιά σας
Photo by Vlada Karpovich from Pexels
2'

Η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, συμβουλεύει.

Ναι, κανείς δεν διαφωνεί στο πόσο αγαπάτε τα παιδιά σας.

Έχετε αναρωτηθεί όμως, μήπως τελικά η τόση αγάπη σας του κάνει κακό; Μήπως πετυχαίνετε το αντίθετο από αυτό που θέλετε και βλάπτετε το παιδί σας; Για να δούμε τι χρειάζεται να προσέξετε:

Αγαπώ δεν σημαίνει πως λέω πάντα ναι:

Χρειάζεται να το μάθω να δέχεται το «όχι», χωρίς να το θεωρεί λέξη ανύπαρκτη στο λεξιλόγιό του ή λέξη που δηλώνει αποτυχία ή έλλειψη αποδοχής

Αγαπώ δεν σημαίνει πως υποκύπτω σε ότι μου ζητάει:

Χρειάζεται να μάθει από εμένα πως δεν μπορεί να έχει πάντα ότι θελήσει στη ζωή του. Κάποια πράγματα ίσως να μην τα αποκτήσει και ποτέ!

Αγαπώ δεν σημαίνει ότι προσφέρω υλικά αγαθά:

Η αγάπη δεν καθορίζεται μέσα από τα υλικά. Μπορεί να θεωρεί ακόμα και το παιδί πως αν του πάρω ένα παιχνίδι που θέλει πως το αγαπάω, αυτό όμως μόνο αν του το έχω μάθει εγώ! Βέβαια, χρειάζεται και λίγη προσοχή, καθώς τα παιδιά είναι χειριστικά και γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να χειριστούν τον συναισθηματικό κόσμο του γονιού τους και να πετύχουν το στόχο τους, κάνοντάς τον να νιώσει ενοχές!

Αγαπώ δεν σημαίνει πως πρέπει να βιώνει μόνο ευχάριστα συναισθήματα:

Αντίθετα, χρειάζεται να το μάθω πως η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και πως έχει τα πάνω και τα κάτω της, γεγονός που σημαίνει πως και θα βιώσει ευχάριστα συναισθήματα, όπως και δυσάρεστα όμως! Δεν το μεγαλώνω στη γυάλα, υπερπροστατευμένο, κάνοντάς το έναν δυστυχισμένο αυριανό ενήλικα!

Αγαπώ δεν σημαίνει πως το υπερπροστατεύω:

Σίγουρα δεν είναι εύκολο για τον κάθε γονιό να αντιληφθεί που σταματά η αγάπη και που ξεκινά η υπερπροστασία. Χρειάζεται όμως να προσπαθήσει να βρει αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που θα βοηθήσει το παιδί του να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον και να μην μπορέσει να εξελίξει τις ικανότητές του, βιώνοντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Αγαπώ δεν σημαίνει πως το «πνίγω»:

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να καταλάβει ο γονιός πως η αγάπη περιέχει μέσα της ελευθερία. Ελευθερία να πειραματιστεί το παιδί, να κάνει λάθη και να μάθει μέσα από αυτά. Αγάπη δεν είναι ο περιορισμός από φόβο μήπως και κάτι δεν πάει καλά, μην πληγωθεί, μην βιώσει δυσφορικά συναισθήματα…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή