Τι να πείτε στα παιδιά σας μετά από έναν καυγά
Μετά από κάθε καβγά με τα παιδιά μας, νιώθουμε ενοχές, τις περισσότερες φορές. Γι΄αυτό και όταν έχει εκτονωθεί η κατάσταση και με ηρεμία σκεφτόμαστε ξανά το συμβάν και καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε χειριστεί διαφορετικά.
Καλούμαστε λοιπόν ως γονείς να βρούμε τη χρυσή τομή. Να χτίσουμε γέφυρα επικοινωνίας, ώστε να γίνει κατανοητό στο παιδί ότι αντιλαμβανόμαστε πώς νοιώθει ακόμα κι αν δεν μας αρέσει ή δεν συμφωνούμε με αυτό που έγινε και να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Τι μπορούμε να πούμε στα παιδιά;
Αρχικά να εξωτερικεύσουμε πώς αισθανόμαστε με αυτό που συνέβη. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί τι σκεφτόμαστε και πώς ερμηνεύουμε την συμπεριφορά του.
- Αν έχετε αντιδράσει υπερβολικά, παραδεχτείτε το στο παιδί σας. Εξηγήστε του τους λόγους που σας ώθησαν να φωνάξετε.
- Ζητήστε του, αν θέλει, να το αγκαλιάσετε.
- Ζητήστε του να κάνετε μία καινούργια αρχή.
- Να του ζητήσουμε να μας πει πώς αισθάνεται μετά το συμβάν.
- Να πούμε στο παιδί ότι το αγαπάμε, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται για μας τη στιγμή της έντασης.
- Δεσμευτείτε ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσετε να είστε εσείς που θα επιδείξετε ψυχραιμία, ζητώντας και από το παιδί σας να αναλάβει μία αντίστοιχη δέσμευση (στα όρια της λογικής και της ηλικίας του παιδιού).
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν κι άλλες στιγμές έντασης. Όμως θα διαπιστώσετε, ότι κάθε φορά θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας.