Πώς ένα παιδί γίνεται «νταής» και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Σίγουρα δεν είναι ωραίο για κανένα γονιό να βλέπει το μικρό παιδί του να το παίζει «μάγκας και νταής».
Photo by Gratisography from Pexels
2'

Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει.

Το πιο συνηθισμένο είναι το παιδί αυτό να έχει δει ανάλογες συμπεριφορές μέσα από το σπίτι του, από γονείς, πατέρα ή αδέρφια.

Σε ορισμένες οικογένειες οι γονείς εμφυσούν την ιδέα στο παιδί ότι είναι καλύτερο κάποιος να είναι μάγκας και νταής, γιατί οι άλλοι τον φοβούνται. Επίσης, μπορεί να έχει αντιγράψει μια συμπεριφορά από κάποιο μεγαλύτερο αδερφό. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί η συμπεριφορά του «νταή» να έχει αναδυθεί από μόνη της.

Τα παιδιά «νταήδες» νιώθουν σημαντικά όταν επιβάλλονται στους άλλους με τη δύναμή τους. Εμείς πρέπει να τους δείξουμε πως να νιώθουν χρήσιμα με τη δημοκρατία και το διάλογο.

Πώς αντιμετωπίζεται το παιδί «νταής»

Η πρώτη σας κίνηση, όταν υποπέσει στην αντίληψή σας ότι το παιδί σας το παίζει νταής, είναι να το επισημάνετε και να του εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό να μιλάει με αυτό τον τρόπο. Ζητήστε από το παιδί να μπει στη θέση του άλλου και να φανταστεί πως μπορεί να νιώθουν οι φίλοι του όταν τους λέει «κάνε αυτό ή κάνε εκείνο».

Tips για το παιδί με συμπεριφορά «νταή»

  • Διδάξτε του σωστούς τρόπους, υπενθυμίστε του να εκφράζει τις επιθυμίες του χωρίς να υποβιβάζει τις επιθυμίες και τα αισθήματα των άλλων.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας με τη θετική σας προσοχή, όταν δε φέρεται ως «νταής».
  • Σωστό είναι να μην κολλάμε ετικέτες στα παιδιά «είσαι...»
  • Μην του κάνετε ποτέ τα χατίρια όταν προσπαθεί να σας «πουλήσει νταηλίκι». Πρέπει να μάθει από νωρίς ότι αυτή η συμπεριφορά δε φέρνει αποτέλεσμα.