Διατροφή μετά την καισαρική τομή
Η σωστή διατροφή όχι μόνο επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης αλλά και παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος.
Ποια είναι όμως τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και πώς θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης;
Γιατί είναι απαραίτητη η σωστή και υγιεινή διατροφή μετά την καισαρική τομή;
Είτε πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική τομή, η σωστή διατροφή επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διατροφή μετά τον τοκετό, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Ένωση διαιτολόγων, οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ημερήσια πρόσληψη 450-500 θερμίδων. Με λίγα λόγια θα πρέπει στο σύνολο να καταναλώνουν 1.800 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα.
Εκτός από τις θερμίδες, μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνετε μετά την καισαρική τομή
1. Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ανάπτυξη νέων κυτταρικών ιστών και βοηθούν στη διαδικασία επούλωσης. Πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα είναι τα ψάρια, τα αυγά, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα μπιζέλια, τα ξερά φασόλια και τα καρύδια.
2. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, πεπόνια, παπάγια, φράουλες, γκρέιπφρουτ, γλυκοπατάτες, ντομάτες και μπρόκολο.
3. Πολυβιταμίνες
Εκτός από τη βιταμίνη C, θα πρέπει να λαμβάνετε και άλλες βιταμίνες.
4. Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης. Τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα είναι ο κρόκος αυγού, το κόκκινο κρέας, τα στρείδια, τα σύκα, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα ξερά φασόλια και οι ξηροί καρποί.
5. Ασβέστιο
Το ασβέστιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών, ενισχύει τα οστά και τα δόντια και βοηθά στην πήξη του αίματος. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το tofu, το λάχανο και το σπανάκι.
6. Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Πλούσιες πηγές φυτικών ινών είναι ωμά φρούτα και τα λαχανικά.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε επιπλέον των παραπάνω;
- Να πίνετε νερό και χυμούς
- Να μαγειρεύετε και να καταναλώνετε ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αυγά που παρέχουν ψευδάργυρο
- Να πίνετε γάλα (το γάλα δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά επίσης προωθεί την παραγωγή γάλακτος)
- Να τρώτε γιαούρτι