Αισθητηριακά κουτιά: Τι είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά;
Τα μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει την λεπτότητα στις κινήσεις τους. Αυτό είναι κάτι που γίνεται με το χρόνο συνήθως αλλά είναι πολύ καλό και εμείς οι γονείς ή οι παιδαγωγοί να ενισχύουμε αυτή την δεξιότητα: τη λεπτή κινητικότητα όπως λέγεται.
Αισθητηριακό παιχνίδι - Τι προσφέρει στο παιδί
Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολύ ευεργετικό για τις μικρές ηλικίες αφού επιτρέπει στα μικρά χεράκια να καλλιεργήσουν την αίσθηση της αφής, τη λεπτή τους κινητικότητα και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των υλικών, την κίνηση και τους ήχους που βγάζουν. Είναι κάτι που βοηθά το παιδί να μάθει αλλά και να διασκεδάσει: ο μαγικός συνδυασμός λοιπόν!
Υπάρχουν λοιπόν τα λεγόμενα «αισθητηριακά κουτιά» που δεν είναι τίποτε άλλο από συνδυασμό υλικών που έχουμε στη κουζίνα μας και όλα μαζί δίνουν στο παιδί μια πληθώρα από ερεθίσματα.
Τι καλύτερο για τον παιδικό εγκέφαλο;
Μπορείτε λοιπόν κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας κουτί με υλικά όπως μεγάλο πλαστικό μπολ, κουτάλια, μεζούρες, ρύζι ή κάτι άλλο σε ζυμαρικό, μικρά πλαστικά παιχνίδια ανάλογα με το «θέμα» του κουτιού: για παράδειγμα εάν θέλετε να παίξετε οικοδομή πάρτε μικρά σκαπτικά οχήματα, εάν θέλετε να παίξετε θάλασσα πάρτε ψαράκια και κοχύλια κοκ.
Με τα αισθητηριακά κουτιά το παιδί μαθαίνει να ελέγχει τις κινήσεις του, γνωρίζει διάφορες υφές υλικών και διασκεδάζει.
Φυσικά, πρέπει να υπάρχει πάντα η επίβλεψη από κάποιον ενήλικα και να προσαρμόζεται το κουτί στην ηλικία του παιδιού μας. Μην είστε άκαμπτοι με τους κανόνες του παιχνιδιού ώστε να παραμείνει διασκεδαστικό και μην περιμένετε να ασχοληθεί ένα παιδί από την πρώτη στιγμή, θέλει το χρόνο του για να κατανοήσει και να μην βαρεθεί. Τα μικρά παιδάκια χάνουν πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους, μην αποθαρρύνεστε και μην τα αποθαρρύνετε!
Καλά παιχνίδια!
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός