Τελικά, πρέπει να συγκρίνουμε τη σχέση μας με τις άλλες;

Επηρέαζεσαι αρκετά από τα ''τέλεια'' ζευγάρια των social media και θεωρείς πως η δική σου σχέση δεν είναι και η ιδανική;
1'

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια εκεί έξω που μας αφήνουν μέσω των social media να τρυπώσουμε για τα καλά μέσα στη σχέση του. Βλέπουμε μέσω ig stories ή posts με τι πρωινό συνοδεύουν τον καφέ τους, ποια διαδρομή επιλέγουν για το καθιερωμένο απογευματινό τους τρέξιμο, που πέρασαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού. Αυτό που δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε, είναι πως τη στιγμή που εμείς σκρολάρουμε ανελέητα καταβροχθίζοντας αμάσητες πληροφορίες, τα post που κάνουν παρέλαση από την οθόνη μας, είναι ως επί το πλείστων μια σειρά από «fake news».

Ομολογουμένως ο παραπάνω χαρακτηρισμός είναι κάπως ακραίος, ωστόσο δεν φταίω εγώ που το συντριπτικό ποσοστό των couple posts, παρουσιάζει κινηματογραφικά highlights απερίγραπτης ευτυχίας. Ακόμη και κάποιος λιγότερο ανυποψίαστος από εμένα, θα έμπαινε στη διαδικασία να αναρωτηθεί: Is this the real life or is this just fantasy; Γιατί στην πραγματικότητα, αυτό που η ζωή μας έχει διδάξει -από την καλή και την ανάποδη-, είναι πως δεν υπάρχει ενήλικη σχέση, η οποία να μην περιλαμβάνει βαρετά βράδια μπροστά από την τηλεόραση, τσακωμούς για την ακαταστασία στο μπάνιο, εκρηκτικές διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας -που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον χωρισμό.

Το γεγονός πως οι ψηφιακοί μας φίλοι, επιλέγουν να μοστράρουν με κάθε επισημότητα, μία πολύ συγκεκριμένη πλευρά της σχέσης τους, δηλαδή αυτή που τους θέλει να ζουν «happily ever after», δεν σημαίνει απλώς πως κάτι μας κρύβουν. Τι μας κρύβουν; Την πραγματικότητα που εκείνοι αλλά και εμείς βιώνουμε καθημερινά με τον σύντροφό μας. Οι φιλτραρισμένες και επιμελημένες φωτογραφίες τους, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε κάθε φορά που σβήνουμε την οθόνη του κινητού: Γιατί εγώ με τον σύντροφό μου δεν κάνουμε πεζοπορίες στο Περού; Ακόμη και αν ποτέ πριν δεν σε ενδιέφερε να ζήσεις μία τέτοια εμπειρία.

Όταν σκέψεις παρόμοιες με την παραπάνω, αρχίσουν να συσσωρεύονται, σύντομα μετατρέπονται σε στρες και είναι θέμα χρόνου να αρχίσεις να αισθάνεσαι μόνη, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί μέσα στη σχέση σου. Για να προλάβεις, λοιπόν, αυτή την… πανωλεθρία, παρακάτω υπάρχουν συγκεντρωμένοι οι αμυντικοί μηχανισμοί, που θα σε προστατεύσουν την καρδιά, το μυαλό και τη σχέση σου, από τα πυρά των «σχεσάκιδων» που πολιορκούν την αρχική σου σελίδα.

Εγώ εσύ και όλοι οι άλλοι

Το γεγονός πως βλέποντας τις φωτογραφίες άλλων ζευγαριών, μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητήσεις τη σχέση σου, ίσως δεν έχει να κάνει με την ανασφάλεια που σου προκαλεί ο σύντροφός σου ή η ποιότητα της σχέσης σας, αλλά με το πώς εσύ αισθάνεσαι με τον εαυτό σου. Όταν είσαι single και ξαφνικά βρίσκεσαι περιτριγυρισμένη από ζευγάρια, μπαίνεις στη διαδικασία να αναρωτηθείς τι κάνεις λάθος και δεν έχεις βρει τον μεγάλο έρωτα, ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι σε διαδικασία ψαξίματος. Παρομοίως, όταν βλέπεις άλλες σχέσεις να προχωρούν με βήμα γοργό προς τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου, αναπόφευκτο είναι πως θα γυρίσεις όλο απορία στον σύντροφό σου και θα του πεις «Εμείς πού πάμε»; Καλό θα ήταν να χαλαρώσεις και να αφήσεις τον χρόνο να σας δείξει τον δρόμο. Μέχρι τότε, προσπάθησε να μην αφήνεις την αφήγηση των άλλων σχέσεων, να υπαγορεύει την πορεία της δικής σου σχέσης.

Το πρόβλημά μου είσαι εσύ

Εάν μπορούσες να δώσεις φωνή στις σκέψεις σου, πιθανότατα θα σε άκουγες να λες δυνατά «Γιατί εμείς δεν είμαστε σαν τον Σάκη και τη Χριστίνα» ή «Εάν ήμουν με τον Σάκη, τώρα θα έκανα και εγώ διακοπές στο νησί Παλαουάν των Φιλιππίνων». Παρότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική, το γεγονός πως οι σκέψεις σου έχουν βάλει στο στόχαστρο μόνο τον σύντροφό σου, δεν είναι καθόλου. Το να κατηγορείς τον σύντροφό σου ή να πιστεύεις πως κάποιος άλλος στη θέση του, θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα σου, είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα από μόνο του. Όχι μόνο γιατί δεν σου επιτρέπει να απολαύσεις και να εκτιμήσεις τη σχέση σου, αλλά γιατί δεν σε αφήνει να δεις πως θα αλλάξεις, όσα δεν σε ικανοποιούν σε αυτή και συνεπώς να λύσεις το πρόβλημα.

Όταν η ζωή αντιγράφει τα SoMe

Πάω στοίχημα πως βλέποντας τη φωτογραφία μίας πάλαι ποτέ συμφοιτήτριάς σου, να κάνει trekking κατά μήκος του Αχέροντα ενώ απλώνει με χάρη το χέρι της στον καλό της, που στέκεται πίσω ακριβώς από τον φακό και την απαθανατίζει, η πρώτη σου αντίδραση ήταν να κριντζάρεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Λίγο αργότερα βέβαια, σκέφτηκες πόσο έχεις βαρεθεί να κάνετε όλο τα ίδια και τα ίδια, πόσο πολύ θα ήθελες να ζήσεις κάτι εξίσου περιπετειώδες με τον φίλο σου. Μήπως, λοιπόν, αντί να σκρολάρεις με μάτια πράσινα από τη ζήλια, να αντλούσες έμπνευση από τα -κατά τα άλλα cringe- ζευγάρια των SoMe και να προγραμματίσετε παρέα με τον φίλο σου, μία τριήμερη απόδραση σε κάποιον κοντινό προορισμό που δεν έχετε επισκεφθεί; Μην αφήνεις τη σύγκριση να σε κάνει να αισθάνεσαι μειονεκτικά, επωφελήσου από αυτή για να ζήσεις ακόμη περισσότερες και πιο συναρπαστικές εμπειρίες με τον σύντροφό σου.

Extra tip: Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος, όσες φωτογραφίες και αν βγάλετε -μαζί ή χώρια-, απέφυγε να κάνεις κάποια άβολη ανάρτηση, που θα περιλαμβάνει το hastag #couplegoals. Όχι, οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσω μάλλον οι ερωτικές, δεν είναι ένας μαραθώνιος που κερδίζει όποιος συμπληρώσει τα περισσότερα «τικ» σε μία άγραφη bucket list.

Τέλος, για να ξεμπερδέυεις μια για πάντα με την ψευδαίσθηση πως οι γύρω σου βιώνουν πιο συναρπαστικές σχέσεις από τη δική σου, μίλα μαζί τους. Μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους και έπειτα ρώτα τους, εάν έχουν βιώσει και εκείνοι κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Να είσαι σίγουρη πως η απάντηση που θα πάρεις, δεν απέχει πολύ από αυτό που αισθάνεσαι και αυτό από μόνο του, είναι αρκετό για να σε ανακουφίσει και να φέρει σε μία ισορροπία τα συναισθήματά σου.