Εγκυμοσύνη και ταχυκαρδίες: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Γιατί έχετε ταχυπαλμίες στην εγκυμοσύνη;
Photo by John Looy on Unsplash
2'

Δεν είναι σαφές για ποιον ακριβώς λόγο αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς της εγκύου.

Στην ταχυκαρδία ή ταχυπαλμία οι καρδιακοί παλμοί ξεπερνούν τα ανώτερα όρια των φυσιολογικών παλμών ακόμη και τις ώρες ανάπαυσης. Το αντιλαμβανόμαστε συνήθως ως ένα φτερούγισμα στην περιοχή της καρδιάς.

Οι παλμοί της καρδιάς εξαρτώνται από την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου και μπορεί να είναι αυξημένοι είτε στους άνω είτε στους κάτω θαλάμους της καρδιάς είτε στους άνω και κάτω ταυτόχρονα.

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε;

Για να ανακουφιστείτε, προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι και όχι ανάσκελα, για να μην επιβαρύνονται με το με το βάρος της μήτρας οι φλέβες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά.

Αν οι ταχυκαρδίες επιμένουν, έρχονται και φεύγουν πολύ ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν συνυπάρχουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για λιποθυμία.

Χαμηλή πίεση

Εκτός από ταχυπαλμίες, εξίσου συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη είναι η χαμηλή πίεση.

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή ενδέχεται το αίμα να μην κυκλοφορεί σωστά και να μην αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος και τα άλλα όργανα του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή οξυγόνου προς τα όργανα του σώματος μπορεί να είναι ελλιπής.

Τα συμπτώματα της υπότασης μπορεί να περιλαμβάνουν ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, ψυχρό και υγρό δέρμα, εφίδρωση με κρύα χέρια και δέρμα, έντονη κόπωση, σκοτοδίνη με θολή ή ομιχλώδη όραση, τάση για εμετό και ταχυκαρδία με αδύναμο σφυγμό. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Μια απότομη πτώση της πίεσης του αίματος που φέρνει λιποθυμία είναι πολύ επικίνδυνη για χτύπημα στο κεφάλι ή κάταγμα.

Όταν, λοιπόν, εμφανίζονται συμπτώματα υπότασης πρέπει πάντα να αναζητείται ιατρική συμβουλή.