Η σπουδαιότητα της αγκαλιάς

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη συναισθηματική επαφή. Έχει ανάγκη να νιώθει αγάπη και φροντίδα απ΄τους αγαπημένους του. Κάτι που τους τελευταίους μήνες έχουμε όλοι στερηθεί.
Photo by Ekaterina Shakharova on Unsplash
2'

Η αγκαλιά λειτουργεί σαν ένα μαξιλαράκι που απορροφά τους κραδασμούς, είναι η φωλιά που σε ηρεμεί, που σου δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και ότι κάποιος είναι δίπλα σου που σε αγαπάει και σε νοιάζεται. Κάτι που δυστυχώς από τον Μάρτιο του 2020 έχουμε στερηθεί.

Έπρεπε να μας λείψει η αγκαλιά για να καταλάβουμε την πραγματική της αξία. Η αγκαλιά μαθαίνει σε έναν άνθρωπο να αφήνεται στα συναισθήματα, να δένεται, να αγαπάει, να φροντίζει, να προσέχει αυτούς που έχει γύρω του και να τους αφιερώνει χρόνο.

Είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύει κανείς όλα εκείνα που νιώθει και να δίνει την ευκαιρία στον άλλον να νιώσει μια στάλα αγάπη. Χωρίς να φοβάται τίποτε. Οι αγκαλιές όπως είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο, λειτουργούν σαν «φάρμακο» για τον άνθρωπο. Μειώνουν το στρες, πετάνε τα βάρη της ημέρας, ρίχνουν την πίεση -που ανεβαίνει σαν τρελή σ΄ αυτούς τους περίεργους καιρούς που ζούμε- και μας θυμίζουν ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη από άλλους ανθρώπους.

Οι αγκαλιές μας μαθαίνουν να είμαστε ευάλωτοι, χωρίς αυτό να είναι κακό. Να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Να ερχόμαστε πιο κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να ανταλλάσσουμε συναισθήματα. Οι αγκαλιές μας θωρακίζουν.

Αν και οι καιροί δυστυχώς δεν επιτρέπουν τις πολλές αγκαλιές, όσοι είστε γονείς πρέπει να μάθετε τη σημασία της αγκαλιάς στα παιδιά σας, να τα αγκαλιάζετε όσο μπορείτε, να τα κάνετε ευτυχισμένα, μιλήστε τους για την αξία της αγκαλιάς και πως κάποια στιγμή θα μπορέσουν ξανά να αγκαλιάσουν τους φίλους τους. Μην επιτρέψετε να ξεχάσουν την αγκαλιά, τη σημασία και την αξία της.