Αυτά είναι τα οφέλη της τηλεργασίας

Μπορεί τελικά το να δουλεύεις από το σπίτι να σε κάνει πιο παραγωγική.
4'

Η τηλεργασία έχει πια γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που προωθούν αυτό το νέο μοντέλο εργασίας καθώς εν μέσω πανδημίας δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια (όσον αφορά την υγεία τους) στους εργαζομένους, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις εν ώρα αιχμής. Πόσο παραγωγικός όμως μπορεί να είσαι και πώς μπορεί να σου εξασφαλίσει ασφάλεια για το εργασιακό σου μέλλον;

Αν βρίσκεσαι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορούμε να κατανοήσουμε τις πολλές σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου για το μέλλον των θέσεων εργασίας. «Θα με απολύσουν;», «Θα υποστώ μείωση μισθού;», «Πότε θα επιστρέψω στο γραφείο μου;», «Είμαι ακόμα αναγκαία για την εταιρία μου;», «Ψάχνουν να με αντικαταστήσουν;», είναι ερωτήσεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό πολλών από εμάς που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι.

Μήπως όμως πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Βεβαίως και περνούν σκέψεις άσχημες από το μυαλό σου αλλά γιατί να μην βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων; Το να μένεις και να εργάζεσαι από το σπίτι ίσως τελικά σε κάνει πιο παραγωγική. Το ότι μπορείς να ολοκληρώνεις τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα μπορείς να μαγειρεύεις, να κάθεσαι στον καναπέ σου ή να πετάγεσαι να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, ίσως τελικά δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα!

Σκέψου πως σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να είσαι στο γραφείο τουλάχιστον 8 ολόκληρες ώρες μη μπορώντας τις περισσότερες φορές να κάνεις ούτε διάλλειμα. Η ευελιξία σού δημιουργεί ελευθερία και η δημιουργικότητά σου ίσως βρίσκεται στο πικ της. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι πολύ εύκολα μπορείς να πέσεις στην παγίδα της υπερβολικής εργασίας ή να σου αποσπάται εύκολα η προσοχή από πολλά πράγματα που μπορεί να κάνεις την ίδια στιγμή.

Γι' αυτό σου έχουμε 3 χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν την εργασία από το σπίτι την ιδανική επιλογή.

1. Αγάπησε το περιβάλλον σου

Όσο κι αν προσπαθείς να έχεις ησυχία στον χώρο εργασίας σου, αυτό που τελικά μετράει είναι να νιώθεις καλά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Γι' αυτό φρόντισε να διαμορφώσεις τον χώρο σου ώστε ν' αποπνέει ηρεμία, χαλάρωση και να ξεκουράζει το μάτι σου. Ομόρφυνε το γραφείο σου με ωραία αντικείμενα, βάλε πράσινο δίπλα σου, άσε το φως να διαχέεται στο δωμάτιο και ξεκίνα με θετική διάθεση να εργάζεσαι. Αν αγαπήσεις το περιβάλλον σου θα δεις πόσο παραγωγική θα είσαι.

2. Κράτησε τις ώρες που πηγαίνεις κανονικά στη δουλειά σου

Αν το ωράριό σου είναι 8.00-4.00 θα πρέπει 8.00 ακριβώς να βρίσκεσαι στον υπολογιστή σου και να ξεκινάς τη δουλειά σου. Έχοντας κρατήσει το κανονικό σου ωράριο θα μπορείς να είσαι on time σε κάθε τι που θα ανακύπτει και φυσικά αυτό θα σε βοηθήσει να τελειώνεις τη δουλειά σου πάντα στην ώρα σου. Το ότι δεν θα χρειάζεται να ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο στον δρόμο (προς και από την εργασία σου) αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα μείωση χρόνου εργασίας.

3. Να είσαι κοινωνική

Μείνε συνδεδεμένη με τους συναδέλφους σου. Είναι εύκολο να βλέπεις τους πελάτες σου χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Zoom, GoToMeeting ή το Google hangouts. Οι εικονικές συναντήσεις και συνομιλίες μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά με πολλούς ανθρώπους. Ανάπτυξε ένα δίκτυο συνεργατών με τους οποίους μπορείς να επικοινωνείς ανά πάσα στιγμή ώστε να νιώθεις πως δεν λείπεις ούτε στιγμή από το γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να παρακολουθείς τα πάντα απ' όπου κι αν βρίσκεσαι, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σου.

Image: unsplash.com