3 γυναίκες βραβεύθηκαν φέτος με Νόμπελ για το επιστημονικό τους έργο

Μεγάλη τιμή και διάκριση για το επιστημονικό τους έργο.
2'

Φέτος ήταν η χρονιά τους. Το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε από κοινού σε δύο γυναίκες γενετίστριες, τη Dr. Emmanuelle Charpentier και τη Dr. Jennifer A. Doudnan, για την πρωτοποριακή μελέτη τους στην επεξεργασία γονιδιωμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που απονέμεται ένα επιστημονικό Nobel σε δύο γυναίκες. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε για την σπουδαία αναγνώριση της έρευνας του 2012 για το Crispr-Cas9, μια μέθοδο επεξεργασίας γονιδιώματος, η οποία, σύμφωνα με τους New York Times, λειτουργεί ως «ένα είδος γενετικού ψαλιδιού που επιτρέπει στους ερευνητές να αλλάξουν το DNA των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια».

«Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη θεραπειών για γενετικές ασθένειες και για την τροποποίηση ενός υπάρχοντος ελαττωματικού γονιδίου χωρίς να χρειάζεται την εισαγωγή ενός κανονικού μέσα σε αυτό», είπαν οι δύο επιστήμονες. Ο Γκόραν Χάνσον, γενικός γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, δήλωσε στην ανακοίνωσή του για τις νέες βραβευμένες γυναίκες ότι «το φετινό βραβείο αφορά την "επανεγγραφή του κώδικα ζωής"».

Τα χρηματικά έπαθλα φέτος αυξήθηκαν επίσης σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια δολάρια. Η Charpentier, είναι Γαλλίδα επιστήμονας και διευθύντρια της μονάδας Max Planck για την Επιστήμη των Παθογόνων στο Βερολίνο ενώ η Doudna είναι Αμερικανή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Η Charpentier δήλωσε πως ήλπιζε ότι η νίκη τόσο της ίδιας όσο και της Doudna «μπορεί να προσφέρει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στα νέα κορίτσια».

Επίσης αυτήν την εβδομάδα, η Dr. Andrea Ghez έγινε η τέταρτη γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Εκείνη και δύο άλλοι αστροφυσικοί, ο Dr. Roger Penrose και ο Dr. Reinhard Genzel, αναγνωρίστηκαν για το εξαιρετικό έργο τους στις μαύρες τρύπες. Οι δεκαετείς επιστημονικές έρευνες του Genzel και της Ghez σε επάνω σε αυτή την έρευνα έδειξε με επιστημονικά στοιχεία και μελέτες ότι υπάρχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας.