Αλλάζει το χρώμα των μαλλιών του νεογέννητου;
Και πότε;
Οι ακριβείς γενετικοί μηχανισμοί, με τους οποίους τα διάφορα γονίδια, που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών, κληροδοτούνται από τους γονείς στα παιδιά, δεν έχουν ακόμα πλήρως διασαφηνισθεί.
Όπως αναφέρει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, το χρώμα των μαλλιών του νεογνού δεν είναι το τελικό και πιθανώς να αλλάξει αρκετές φορές μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Εξαρτάται από:
- Το χρώμα των μαλλιών των γονιών
Συνήθως το σκούρο χρώμα επικρατεί του ανοικτού χρώματος. Έτσι αν ο ένας γονιός έχει ξανθά μαλλιά και ο άλλος καστανά ή μαύρα, πιθανότατα το τελικό χρώμα να είναι σκούρο.
- Τα φρύδια του νεογνού
Μπορείτε χονδρικά να υπολογίσετε το χρώματος των μαλλιών που θα έχει το παιδί σας, από το χρώμα των φρυδιών. Συνήθως τα φρύδια των νεογνών είναι κατά 2 τόνους πιο σκούρα από το τελικό χρώμα των μαλλιών του παιδιού.
- Το χρώμα των ματιών
Το χρώμα των μαλλιών του παιδιού έχει σχέση με το χρώμα των ματιών, δηλαδή το γαλανό χρώμα των ματιών ταιριάζει πιο πολύ με ξανθό χρώμα των μαλλιών και τα καστανά ή μαύρα μάτια με τα σκούρα μαλλιά.
Ένα σχηματικό πρότυπο, το οποίο φαίνεται πως εξηγεί εν μέρει τις διάφορες αποχρώσεις του καστανού, από το ξανθό μέχρι το μαύρο, βασίζεται στην υπόθεση, πως κάθε ένας από εμάς έχει οκτώ (8) γονίδια, που ελέγχουν την παραγωγή της ευμελανίνης. Τέσσερα γονίδια έχει κληρονομήσει από τη μητέρα του και τέσσερα από τον πατέρα του.
Τα γονίδια αυτά απαντώνται σε δύο εκδοχές, στη μία εκδοχή το γονίδιο προάγει την παραγωγή ευμελανίνης, ας το ονομάσουμε συμβατικά «Ε», ενώ στην άλλη εκδοχή το γονίδιο δεν παράγει τη χρωστική αυτή, ας το ονομάσουμε συμβατικά «ε». Όσα περισσότερα «Ε» γονίδια έχει κάποιος, τόσα πιο σκούρα είναι τα μαλλιά του, αντίστοιχα, όσο περισσότερα «ε» γονίδια έχει κάποιος, τόσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα μαλλιά του.