Μήπως η κρέμα χεριών δεν επιτρέπει στο αντισηπτικό να έχει πλήρη δράση;
Ήδη από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού μάς έγινε συνήθεια η πολύ συχνή χρήση αντισηπτικού, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και τους γύρω μας. Και αυτή η συνήθεια συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τσάντα ή πάνω στο γραφείο μας και χρησιμοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Ειδικά, σε περιπτώσεις που δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.
Μέσα σε όλα τα θετικά στοιχεία, όμως, που έχει το αντισηπτικό, προκύπτει και ένα αρνητικό: το γεγονός πως ξεραίνει και αφυδατώνει αρκετά τα χέρια μας με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε αμέσως μετά ενυδατική κρέμα χεριών. Σε συνδυασμό με το κρύο που κάνει τον τελευταίο καιρό, μπορείς να καταλάβεις πως η κατάσταση της επιδερμίδας των χεριών επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: «Μπορούμε να βάζουμε στα χέρια μας αντισηπτικό και αμέσως μετά- σε λίγα δευτερόλεπτα- να απλώνουμε ενυδατική κρέμα; Ή η ενυδατική κρέμα μειώνει τη δράση του αντισηπτικού;».
Η αλήθεια είναι πως η ενυδατική κρέμα δε μειώνει τη δράση του αντισηπτικού, αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. Και αυτός είναι ο εξής: Αφού απλώσεις στα χέρια σου αντισηπτικό, θα πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να απορροφηθεί καλά από την επιδερμίδα σου. Έπειτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενυδατική κρέμα, ώστε να φροντίσεις κατάλληλα τα ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένα χέρια σου.
Θα είναι λάθος, ωστόσο, να επαλείψεις τα χέρια σου με κρέμα πριν περάσουν δέκα λεπτά από τη χρήση του αντισηπτικού. Κι αυτό, γιατί το αλκοόλ που περιέχει το αντισηπτικό σκοτώνει ιούς και βακτήρια. Αν, όμως, μεσολαβήσει πάνω σε αυτό κάτι άλλο σχετικά άμεσα (δηλαδή η κρέμα χεριών), τότε υπάρχει περίπτωση τα βακτήρια να επιβιώσουν στο δέρμα σου. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα: αν το αντισηπτικό δεν έχει στεγνώσει και απορροφηθεί καλά, τότε η άμεση εφαρμογή της κρέμας ίσως και να μειώσει τη δράση του.