Γιατί όταν λέτε «όχι» στο παιδί θα πρέπει να δείξετε ότι το εννοείτε
Το «όχι», δεν μπορεί να είναι «ίσως», «καλά, θα δούμε».
Συχνά οι γονείς λένε «όχι» στο παιδί τους χωρίς να το εννοούν. Αυτό αρχικά δημιουργεί σύγχυση όμως στην πορεία το παιδί αντιλαμβάνεται ότι με λίγη γκρίνια ή επιμονή θα καταφέρει να μεταπείσει τους γονείς του ώστε το « όχι» να γίνει «ναι».
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πείτε σε ένα παιδί «όχι» αλλά δεν είναι όλοι αποτελεσματικοί. Το σημαντικότερο είναι να πειστεί ότι το εννοείτε. Έτσι, το βοηθάτε να γνωρίζει τα όριά του, να τα σέβεται και να τα τηρεί.
Τι μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin
Δώστε μια οριστική απάντηση
Όταν λέτε « όχι» και το εννοείτε η απάντησή σας πρέπει να είναι οριστική. Πείτε «Όχι, δεν μπορείτε να το κάνετε σήμερα» ή «Όχι, δεν πρόκειται να πάμε εκεί». Αν η απάντησή σας είναι «ίσως», εξηγήστε γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα.Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα: «Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουμε να πάμε στο πάρκο. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον καιρό μετά το μεσημεριανό γεύμα».
Εξηγήστε γιατί λέτε «όχι»
Μια σύντομη εξήγηση για το γιατί λέτε «όχι» μπορεί να μετατρέψει την άρνησή σας σε μαθησιακή εμπειρία. Όταν το παιδί καταλάβει τον λόγο πίσω από την απάντησή σας, είναι πολύ πιο εύκολο να συμμορφωθεί χωρίς διαμαρτυρία.
Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα υποχωρήσετε
Ανεξάρτητα από τη γκρίνια, τα κλάματα, τα μούτρα ή τα παρακάλια του παιδιού, δεν θα πρέπει να ενδώσετε. Η αλλαγή του «όχι» σε «ναι» θα πείσει τοπαιδί σας ότι δεν εννοείτε πραγματικά αυτό που λέτε. Αρνηθείτε να συμμετάσχετε σε μια έντονη συζήτηση και μη μπείτε στη λογική του ποιος έχει το πάνω χέρι.
Επιβάλλετε συνέπειες όταν είναι απαραίτητο
Εάν η συμπεριφορά του παιδιού σας γίνει ενοχλητική, προειδοποιήστε το ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
Βεβαιωθείτε ότι λέτε «Ναι» συχνά
Δεν θα πρέπει να λέτε «όχι» σε όλα τα αιτήματα του παιδιού σας . Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει πολλά «όχι» αναρωτηθείτε γιατί. Είστε πολύ κουρασμένος; Ανησυχείτε ότι θα γίνει χαμός στο σπίτι; Όποιος κι αν είναι ο λόγος θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και το παιδί να γνωρίζει ότι είστε δίκαιοι μαζί του.