Πώς να διαχειριστείτε τη σχέση με την έφηβη κόρη σας
Για τα κορίτσια, η εφηβεία αρχίζει γύρω στην ηλικία των 11 ετών. Κατά συνέπεια, ωριμάζουν σωματικά μεταξύ 14 και 16 ετών.
Επομένως, η φυσική ανάπτυξη που έρχεται με την εφηβεία μπορεί να προκαλέσει ζητήματα σωματικής εικόνας και αυτοεκτίμησης. Εξίσου συχνές είναι και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις αλλά και το αυξημένο άγχος.
Ο εφηβικός εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται καθ 'όλη τη διάρκεια της εφηβείας, ιδίως η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την κρίση και τη λήψη αποφάσεων. Αυτή η περιοχή, ο προμετωπιαίος φλοιός, δεν ωριμάζει πλήρως μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Ως εκ τούτου, τα έφηβα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή σε παρορμητικές αποφάσεις και συμπεριφορές.
Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να προσεγγίσουν την έφηβη κόρη τους.
Σύμφωνα με το newportacademy.com αν είστε κι εσείς γονείς με κόρη στην εφηβεία προσπαθήστε να έχετε υπόψιν σας τα εξής:
Μη παίρνετε προσωπικά την ατίθαση συμπεριφορά
Οι έφηβες αναπτύσσουν σταδιακά τις δικές τους απόψεις και αναζητούν την ταυτότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό νιώθουν την ανάγκη να αμφισβητήσουν και να αντιπαρατεθούν με τους γονείς τους. Ενεργούν υπό την επήρεια των έντονων βιολογικών αλλαγών.
Καθιερώστε κανόνες και τηρήστε τα όρια
Οι γονείς πρέπει να επιβάλλουν όρια, τα οποία θα γίνουν κατανοητά από την κόρη τους. Εξηγήστε τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν παραβιαστούν οι κανόνες. Η αυστηρή τιμωρία δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση όταν οι σχέσεις με την έφηβη κόρη σας είναι δύσκολες. Στην πραγματικότητα, η τιμωρία μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επομένως χρειάζεται προσπάθεια να την προσεγγίσετε με άλλο τρόπο.
Μιλήστε μαζί της
Προσπαθήστε να ακούτε τι έχει να σας πει η κόρη σας ακόμα και αν διαφωνείτε με όλα όσα σας λέει. Η ανοιχτή, συνεχής επικοινωνία μεταξύ γονιού και έφηβου παιδιού έχει πολλά οφέλη όπως:
- Βελτιώνει την ψυχική υγεία των εφήβων
- Μειώνει την επιθετική τους συμπεριφορά
- Μειώνει την κατάχρηση ουσιών
- Συμβάλει στην χρήση αντισύλληψης
Εστιάστε στα θετικά
Ακόμα και όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση με την κόρη τους, υπάρχουν συχνά και θετικές στιγμές. Επικεντρωθείτε λοιπόν σε αυτές ώστε η έφηβη κόρη σας να γνωρίζετε ότι την εκτιμάτε και ότι δεν την επικρίνετε συνεχώς.