Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους
Πρέπει πρώτα να μάθουν να τα αναγνωρίζουν.
Τα παιδιά κάνουν λάθη, συχνά δεν συμπεριφέρονται σωστά ή απλά δεν πληρούν τα πρότυπα που έχουν θέσει οι γονείς τους.
Όταν λοιπόν ακούνε σχόλια όπως, «είσαι τόσο τεμπέλης» ή «είμαι απογοητευμένος από σένα», επηρεάζονται. Μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι κατώτερα και αισθάνονται αβοήθητα γι΄αυτό και δεν επιχειρούν να μάθουν από τα λάθη τους ή να βελτιωθούν.
Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να γίνουν καλύτερα
Έρευνες δεκαετιών δείχνουν ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να βελτιωθούν όταν εστιάζουμε στην ενίσχυση αυτών που έχουν κάνει σωστά και όχι στα λάθη τους.
Όπως αναφέρει η Gwen Dewar, Ph.D. που ασχολείται με την κοινωνική ανθρωπολογία, το σωστό είδος επαίνου – ενθαρρυντικής προσπάθειας, στρατηγικής ή καλής πράξης ενός παιδιού, μπορεί να το εμπνεύσει να συνεχίσει να προσπαθεί.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νήπια που λάμβαναν ενθαρρυντικούς επαίνους ήταν πιο πιθανό, ως μαθητές, να υπερέχουν στα μαθηματικά στο σχολείο.
Αλλά τι πρέπει να κάνετε εκείνες τις στιγμές που το παιδί σας κάνει κάτι λάθος;
Είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά να μιλήσουν μαζί σας για το πώς η συμπεριφορά τους κάνει τους άλλους να αισθάνονται. Δεν προβλέπουν πάντα πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι και δεν ξέρουν πώς να τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα.
Από την άλλη, τα παιδιά που αισθάνονται ότι απορρίπτονται από τους συνομηλίκους τους νιώθουν απομονωμένα και δεν θέλουν να πηγαίνουν σχολείο. Συχνά παρατηρούνται αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και κοινωνική απόρριψη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάτε με τα παιδιά για τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς τους;
Φυσικά και όχι. Οι ψυχολόγοι διαχωρίζουν τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Τα αισθήματα ενοχής μας κάνουν να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους που έχουμε βλάψει και μας ενθαρρύνουν να επανορθώσουμε. Για να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Στην ουσία, είναι ένα κοινωνικά εποικοδομητικό συναίσθημα. Είναι η συνείδηση που μας ενθαρρύνει να γινόμαστε καλύτεροι.
Πρέπει λοιπόν να εξηγήσετε ότι οι πράξεις τους είναι απαράδεκτες; Ναι.
Πρέπει να ζητήσετε από τα παιδιά να λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των άλλων; Ναι.
Στόχος σας δεν είναι να κάνετε τα παιδιά να αισθανθούν απελπισμένα ή ταπεινωμένα αλλά να τα ενθαρρύνετε να κατανοήσουν το λάθος τους και να σκεφτούν πώς αλλιώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν.