Πέντε σημάδια που μαρτυρούν τον εθισμό του παιδιού στο κινητό
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε.
Τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας αδυνατούν να ελέγξουν το χρόνο που δαπανούν στο κινητό τηλέφωνο.
Από την ανταλλαγή μηνυμάτων και το σερφάλισμα στο διαδίκτυο έως τη χρήση εφαρμογών και ιστότοπων που σχετίζονται με το σχολείο, οι έφηβοι δεν φαίνεται να «παίρνουν ανάσα» από τις συσκευές τους.
Πολλές μελέτες κάνουν λόγο για εθισμό των παιδιών στα smartphones που έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά την πολύ γνωστή σχέση μεταξύ του εθισμού στο τηλέφωνο και της κατάθλιψης, του άγχους και της μοναξιάς, ορισμένοι ειδικοί θέτουν το εξής ερώτημα που παραπέμπει στη ρήση « η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα»: Τα τηλέφωνα προκαλούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα ή τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να εξαρτηθούν από το κινητό;
Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της χρήσης smartphone και της ψυχικής υγείας σε μια ομάδα παιδιών ηλικίας 18 έως 20 ετών. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην εξάρτηση ή στην ψυχολογική εξάρτηση ενός ατόμου από τη συσκευή και όχι στη γενική χρήση. Από τις απαντήσεις οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι ο εθισμός στο τηλέφωνο είναι πράγματι προγνωστικός παράγοντας για καταθλιπτικά συμπτώματα.
«Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η εξάρτηση από τα smartphones μπορεί να επιφέρει καταθλιπτικά συμπτώματα», δήλωσε ο Matthew Lapierre, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας στο Κολλέγιο Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. « Το σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται όταν αισθάνονται ανήσυχοι εάν δεν έχουν πρόσβαση στη συσκευή ή όταν τη χρησιμοποιούν σε βάρος της καθημερινής τους ζωής», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ενώ οι κίνδυνοι που προκαλούν εθισμό στους εφήβους γίνονται πιο ξεκάθαροι, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να προσδιορίσουν εάν το παιδί τους έχει αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από το τηλέφωνό του.
Σύμφωνα με το parents.com υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν την εξάρτηση από το κινητό.
Ποια είναι αυτά:
- Εναλλαγή μεταξύ πολλών συσκευών και προγραμμάτων (κοινωνική δικτύωση, γραπτά μηνύματα, παιχνίδια κ.λπ.)
- Ακραίες αντιδράσεις όταν πρέπει να αφήσουν τη συσκευή τους
- Ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, αδυναμία εστίασης στο σχολείο όταν «χωρίζονται» από το τηλέφωνό τους
- Διαταραχές ύπνου
- Αυξημένες κοινωνικές προκλήσεις
Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το χρόνο που ξοδεύουν οι ίδιοι στα τηλέφωνο έτσι ώστε να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους. Εάν περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κινητό, τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο. Επομένως χρειάζεται μέτρο και από τις δύο πλευρές.