Η νέα έρευνα για τα αυγά μάλλον θα σε αγχώσει

Τι αναφέρουν νέες μελέτες;

Η νέα έρευνα για τα αυγά μάλλον θα σε αγχώσει
2'

Τα αυγά είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αβγό να συνδέεται με την αύξηση της χοληστερόλης.

Όλες οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αβγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Οι διατροφολόγοι το χαρακτηρίζουν «φυσική υπερτροφή» και του αποδίδουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή.

Ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη, τα άτομα που τρώνε αυγά σε καθημερινή βάση διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης κατά ένα επιβλητικό 60%, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η μελέτη, σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, επικεντρώθηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων στην Κίνα και τους ακολούθησε από το 1991 έως το 2009. Εκείνοι που έτρωγαν τακτικά ένα ή περισσότερα αυγά την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 60%, με αυτό να συμβαίνει σε περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, η κατανάλωση αυγών στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκε και η χώρα αντιμετωπίζει μια πιθανή κρίση υγείας με τον επιπολασμό του διαβήτη να υπερβαίνει το 11%, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 8,5%. Ο επιδημιολόγος Δρ Ming Li είπε ότι η αύξηση του διαβήτη είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, ειδικά επειδή οι άνθρωποι στην Κίνα έχουν αποφύγει μια παραδοσιακή διατροφή δημητριακών και λαχανικών υπέρ των πιο επεξεργασμένων τροφίμων τα τελευταία χρόνια και θέλει περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό - και τη θεραπεία - του προβλήματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:57ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί