Είναι οι κρυάδες σύμπτωμα κορονοϊού; Τι λένε οι ειδικοί;

Τι πρέπει να κάνεις εάν αισθάνεσαι κρύο και ρίγη;

Είναι οι κρυάδες σύμπτωμα κορονοϊού; Τι λένε οι ειδικοί;
2'

Είναι απολύτως φυσιολογικό να κρυώνεις όταν πέφτει η θερμοκρασία - αλλά το να αισθάνεσαι λίγο κρύο είναι διαφορετικό από το να έχεις ρίγη, κάτι που τείνει να συμβεί όταν είσαι άρρωστη. Ναι, αυτό σημαίνει ότι οι κρυάδες μπορεί να είναι ένα σημάδι του COVID-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αλλά τα ρίγη δεν αποτελούν άμεση ένδειξη του ιού. «Οι κρυάδες δεν είναι ίδιον του COVID-19», λέει ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών John A. Sellick, καθηγητής ιατρικής στο State University of New York στο Buffalo. «Κλασικά παρατηρούνται σε πολλούς τύπους λοιμώξεων, ιδίως γρίπη, βακτηριακή πνευμονία και άλλες ιογενείς λοιμώξεις».

Λοιπόν, τι πρέπει να σκεφτείς (και το πιο σημαντικό, να κάνεις) εάν ξαφνικά νιώθεις κρυάδες; Να τι λένε οι γιατροί. Οι κρυάδες είναι επεισόδια ρίγη σε συνδυασμό με ωχρότητα και αίσθημα κρύου, σύμφωνα με το MedlinePlus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ, και είναι συχνά αποτέλεσμα πυρετού ή έναρξης αυτού.

Όταν έχεις πυρετό (συνήθως προκαλείται από λοίμωξη όπως η γρίπη ή ο COVID-19), διεγείρεται το σώμα σου για να απελευθερώσει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και άλλες ουσίες για να προσπαθήσει να απαλλαγεί από την ασθένεια (και αυτό μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία σου). «Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει τους ιούς και τα βακτήρια να καθαριστούν γρηγορότερα από το ανοσοποιητικό σου σύστημα», αναφέρουν οι ειδικοί.

Επειδή οι κρυάδες συνήθως συνδέονται με πυρετό, που είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19, ο Thomas Giordano, καθηγητής και επικεφαλής τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Baylor College of Medicine, λέει στο Health, πως αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ συχνή η εμφάνισή τους αν έχεις λοίμωξη από κορονοϊό. Μία μελέτη 164 συμπτωματικών ασθενών με κορονοϊό που κυκλοφόρησε από το CDC τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι το 63% ανέφερε ότι έχει ρίγη. Και μια μετα-ανάλυση 24.410 ενηλίκων με COVID-19 που δημοσιεύθηκε στο PLOS One τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι 2.834 ανέφεραν ότι είχαν ακαμψία, δηλαδή σοβαρά ρίγη που προκαλούν ανακίνηση σε ολόκληρο το σώμα.

Ωστόσο είναι δύσκολο να πούμε σίγουρα πως οι κρυάδες είναι σύμπτωμα κορονοϊού χωρίς να έχεις κάνει τεστ ή να έχεις άλλα συμπτώματα που να παραπέμπουν σε covid. «Ο πυρετός και τα ρίγη είναι σημάδια πολλών λοιμώξεων καθώς και άλλων πραγμάτων», λέει ο Giordano.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:57ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί

16:57ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί