Γιατί θέλουμε αυτούς που δεν μας θέλουν; Μία επιστημονική εξήγηση

Και εφόσον το αντιληφθούμε, γιατί συνεχίζουμε να επιμένουμε; 
2'

Οι σχέσεις είναι για να βελτιώνουν τη ζωή, να προσφέρουν συντροφικότητα και φυσικά να έχουν ως απώτερο σκοπό-όχι πάντα βέβαια- τη δημιουργία οικογένειας. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι είσαι στην πρώτη φάση που θέλεις να περνάς καλά και να έχεις έναν σύντροφο. Το σενάριο γνωστό: Τα πρώτα ραντεβού πηγαίνουν τέλεια και όλα δείχνουν ότι μία νέα σχέση γεννιέται. Και ξαφνικά, εκείνος ή εκείνη, απλά εξαφανίζεται. Χωρίς ένα σημάδι, χωρίς μία προειδοποίηση. Δεν απαντάει σε κλήσεις δεν ανοίγει καν τα μηνύματά σου! Κι εσύ, αντί να το χωνέψεις και να πας παρακάτω, συνεχίζεις να ασχολείσαι με το άτομο αυτό.

Γιατί συμβαίνει αυτό τελικά;

Η κλινική ψυχολόγος Jennifer Taitz και ειδική σε θέματα σχέσεων, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο είναι μία άκρως φυσιολογική συμπεριφορά. «Έχει να κάνει με τη διακοπτόμενη ενίσχυση ή πιο απλά το σκωτσέζικο ντους! Κάποιος που είναι διαθέσιμος, ξαφνικά παύει να είναι, κάτι που ταράζει την ψυχολογία σου, η οποία για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, πρέπει να λύσει τα πρόβλημα. Η λύση του προβλήματος φυσικά είναι να ξανακερδίσεις το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου ανθρώπου-με το μήνυμα ή την κλήση να φαντάζει κάτι σαν βραβείο για σένα-κάτι που τελικά σε οδηγεί σε εμμονή», υποστηρίζει.

«Συνηθίζουμε να ενδιαφερόμαστε για ένα άτομο που δεν ανταποδίδει το ενδιαφέρον, γιατί πολύ απλά το συγκεκριμένο συναίσθημα και η συγκεκριμένη κατάσταση έχει μία διάρκεια, την οποία έχουμε φτιάξει εμείς. Επιπλέον, μιας και το άτομο αυτό, δεν το γνωρίζουμε και τόσο καλά, πλάθουμε στη φαντασία μας μία άλλη εικόνα γι’ αυτό, η οποία πολύ πιθανό να απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα».