Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την ψυχολογία των παιδιών;

Πώς μπορούν τα χρώματα να συμβάλλουν στην σωματική και ψυχική υγεία;
pixabay.com
3'

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα χρώματα θεωρείται ότι επιδρούν στα συναισθήματα και τη διάθεση των ανθρώπων. Καλλιτέχνες, διακοσμητές, fashion designers και διαφημιστές χρησιμοποιούν αυτήν ακριβώς την διαφορετικότητα των χρωμάτων για να επηρεάσουν την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το parent.com, οι απόψεις για το πώς επηρεάζει το κάθε χρώμα ποικίλουν ανάλογα με την κουλτούρα και άλλους παράγοντες.

Κάποιες έρευνες αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, τους καρδιακούς παλμούς ή ακόμα και τον μεταβολισμό. Άλλες, επικεντρώνονται στην επίδραση των χρωμάτων στον ύπνο, τη μνήμη και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ενώ άλλες αποδεικνύουν ότι όπως το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να περιγράψουμε το πώς νιώθουμε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medical Research, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να περιγράψουν τη διάθεσή τους με το γκρι χρώμα, ενώ τα πιο χαρούμενα επιλέγουν το κίτρινο.

Αντίστοιχα, ερευνητές από το University of California αναφέρουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τα φωτεινά χρώματα για να περιγράψουν τα θετικά συναισθήματα και τα σκούρα για τα αρνητικά. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα μπόρεσαν να προσδιορίσουν και το συναίσθημα που προκαλεί στα παιδιά το κάθε χρώμα. Για παράδειγμα, το κίτρινο χαρά, το μπλε λύπη, το πράσινο ενθουσιασμό κτλ.

Πώς επιδρά το κάθε χρώμα στη διάθεση των παιδιών;

Σύμφωνα με το parent.com, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου, έχουν δείξει με ποιον τρόπο τα διαφορετικά χρώματα επιδρούν στην ψυχολογία μικρών και μεγάλων.

Κόκκινο

Το κόκκινο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και ενεργοποιεί το σώμα. Είναι ιδανικό για το χώρο όπου παίζουν τα παιδιά, αλλά και για την κουζίνα, καθώς το συγκεκριμένο χρώμα έχει συσχετιστεί με την αύξηση της όρεξης για φαγητό. Επίσης, το κόκκινο, ενισχύει τη δημιουργικότητα και την αθλητική δραστηριότητα.

Κίτρινο

Το κίτρινο θεωρείται ότι προάγει τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά και η αισιοδοξία. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και οι πιο φωτεινές αποχρώσεις θεωρούνται ότι διεγείρουν τη μνήμη. Οι απαλές αποχρώσεις του κίτρινου βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση για αυτό και είναι κατάλληλο για τον χώρο όπου τα παιδιά μελετούν.

Μπλε

Το μπλε έχει συσχετιστεί με την ηρεμία του μυαλού και του σώματος. Ελαχιστοποιεί το άγχος, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και προάγει την ευεξία. Είναι ιδανικό για παιδιά που έχουν έντονα ξεσπάσματα ή δυσκολία στον ύπνο.

Πράσινο

Το πράσινο συμβολίζει τη φύση και θεωρείται ένα χρώμα που ηρεμεί το μυαλό και το σώμα. Βοηθάει στη συγκέντρωση, στην καταπολέμηση του στρες και στην ευρύτερη ευεξία.

Μωβ

Το μωβ επίσης ενθαρρύνει την ηρεμία και τη χαλάρωση, ενώ έχει συσχετιστεί και με τη δημιουργικότητα. Το μωβ στο παιδικό δωμάτιο, συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη διαφορετική επίδραση των χρωμάτων στην καθημερινότητα των παιδιών;

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι το κάθε χρώμα έχει τη δική του ταυτότητα και ωφελεί τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο. Εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα στη διακόσμηση του σπιτιού αλλά και στα προσωπικά τους αντικείμενα, μπορεί να συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία.