Πώς να ηρεμήσετε ένα παιδί που είναι εκτός ελέγχου
Οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες στα παιδιά.
Οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν τους λόγους που προκαλούν τις εκρήξεις και τα ξεσπάσματα των παιδιών τους μεταξύ 2 και 3 ετών.Νιώθουν μάλιστα ανίσχυροι να διαχειριστούν αυτή τη συμπεριφορά που συχνά συμβαίνει –και- σε δημόσιους χώρους προκαλώντας την αμηχανία τους.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα ξεσπάσματα:
Αποσπάστε την προσοχή τους
Τα παιδιά κλαίνε και ζητούν πράγματα που τους φαίνονται ασυνήθιστα. Εάν θέλουν για παράδειγμα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερες ηλικίες ή σοκολάτες, προσπαθήστε να τα αποσπάσετε με άλλα πράγματα. Θα σας πάρει ένα λεπτό να το κάνετε αλλά τα παιδιά εύκολα στρέφουν την προσοχή τους σε κάτι άλλο.
Προετοιμάστε το για το πρόγραμμα της ημέρας και αφήστε το να επιλέξει
Τι κι αν είναι μικρά παιδιά. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο για απλά πράγματα. Ενημερώστε τα λοιπόν τι θα κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα είστε μαζί και αφήστε τα να επιλέξουν κάποια πράγματα μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν θα γκρινιάζουν αλλά θα δείξουν και ενθουσιασμό όταν ζητάτε τη γνώμη τους.
Αποφύγετε τις φωνές
Ακόμα και αν πιστεύετε ότι θα εκραγείτε από την ένταση, οι φωνές τη δεδομένη στιγμή δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν σας ακούει ότι και αν του λέτε. Η καλύτερη λύση είναι να περιμένετε να ηρεμήσει, μιλώντας του με σταθερή φωνή και κοιτάζοντάς το στα μάτια.
Πάρτε το αγκαλιά
Μια ζεστή αγκαλιά με ένα φιλί στο μέτωπο είναι αρκετή για να καθησυχάσει ένα παιδί και να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά.
Κάντε αστείες γκριμάτσες
Όταν το μικρό σας είναι λυπημένο ή δεν έχει τη διάθεση να μιλήσει, κάντε αστείες γκριμάτσες, γαργαλήστε το μέχρι να χαμογελάσει. Συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να χαλαρώσει και να σας ζητά να το επαναλάβετε ξανά και ξανά. Το ίδιο ισχύει και όταν έχει τα νεύρα του. Το χιούμορ ακόμα και στις μικρές ηλικίες είναι …ευεργετικό.
Δείτε με ποιους άλλους τρόπους θα κάνετε το μικρό σας να ηρεμήσει όταν είναι εκτός εαυτού στο βίντεο που ακολουθεί.